spaghetti

De Heemsteder achter het fornuis: het simpelste klassieke pastarecept ooit

PARTNERBIJDRAGE

Spaghetti aglio, olio e peperoncino, ook in het Italiaans is deze klassieker letterlijk en figuurlijk een hele mond vol. De pasta met olie, knoflook en pepertjes is uitgevonden in Napels en blinkt uit in smaak en eenvoud. Het is vegetarisch en combineert goed met harde kaas, brood, een tomatensalade en/of gegrilde groenten.

Kookclubje op afstand

Sinds – en deze zin kunnen we eigenlijk niet meer horen – ‘corona roet in het eten gooide’, viel het in Nederland eigenlijk wel mee met datzelfde eten: steeds meer mensen nemen nu juist de tijd om wat meer aandacht te besteden aan het diner. Ons mobiel-abonnement is belangrijker geworden dan ooit. De mogelijkheid om te communiceren via de smartphone is goud waard gebleken. Volkskrant Magazine deed tijdens de lockdown zelfs verslag van een kookclubje dat al skypend op afstand gerechten bereidde en ‘gezamenlijk’ consumeerde. Deze pasta is zo simpel dat je er na één keer je mobieltje al niet meer voor hoeft te raadplegen.

Wat is er nodig voor vier personen?

  • 400 gram spaghetti, liefst van een Italiaans merk zoals DeCecco of Rummo
  • zout
  • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 gedroogde rode pepertjes van ongeveer 1,5 cm lang
  • flink wat olijfolie (niet de dure, die is voor koude gerechten bestemd!)

Bijgerechten:

  • geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
  • brood (om het bord mee ‘schoon’ te maken, zoals de traditie wil)
  • groenten zoals courgettes, paprika’s, aubergines en uien
  • tomaten en basilicum (voor een andere tomatensalade: kijk hier)

Bijgerechten

Maak de gegrilde groenten eerst klaar. Snij ze in plakken van een halve centimeter dik, leg ze op de hete grill tot er zwarte strepen op zitten en ze beetgaar zijn. Houd ze warm in de oven op 80 graden. De tomatensalade kan bereid worden naar eigen inzicht en smaak, maar essentieel zijn blaadjes basilicum, olie, peper en zout. Snij het brood en rasp de kaas. Zet deze vast op tafel.

De pasta

Kook de spaghetti enkele minuten in een pan water met een theelepel zout, draai het vuur uit en laat ze langzaam garen met het deksel erop. Bedek de bodem van een koekenpan met olijfolie en bak er op laag vuur de knoflook en pepertjes in. Is de knoflook blond, haal dan de pan van het vuur. Nu is het een kwestie van spaghetti afgieten, bij de ‘saus’ doen, peterselie eroverheen strooien en serveren, net als de schaal met gegrilde groenten en de tomatensalade. Veloce ma buono, zeggen de Italianen: snel maar lekker!