Heemstede – Zelf je lekkernijen roken in de tuin of buiten, dat kan al met een eenvoudige rookoven die in de handel verkrijgbaar is. U kunt denken aan zalm, kip of makreel zelf roken. Naast de rookoven heeft u voor de specifieke rooksmaak rookmot nodig, zaagsel van hout. Ook deze is verkrijgbaar en gemaakt van verschillende houtsoorten om de gerechten net dat extra vleugje aroma mee te geven. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld mot van kersen- of beukenhout. In deze aflevering roken we zelf een hammetje. De bereidingstijd duurt niet lang met een rookoven en u hoeft deze niet voor te verwarmen. Wij gebruikten een rookoven op spiritusbranders. Vul de spiritusbrandertjes met spiritus. Verdeel twee eetlepels rookmot op de bodem van de rookoven en leg hier bovenop de opvangplaat voor het vet. Daarboven wordt het dubbelrooster geplaatst, waar het vlees of de vis tussen wordt geklemd. Gebruik een rookoven altijd buitenshuis op een brandveilige plek en nooit binnen!
Benodigdheden (4 personen):
Een hammetje van 400 à 500 gram, naturel
1 eetlepel Franse mosterd
1 eetlepel honing
2 takjes dragon, tijm of rozemarijn
Snufje versgemalen peper
3 houten prikkers
Bereiding:
Snijd een flinke kier in het midden van de ham en vul deze met het mengsel van mosterd, honing, tijm, dragon of rozemarijn. Besmeer de bovenkant met wat honing, om de ham wat te karamelliseren. Bestrooien met wat versgemalen peper. Sluit de beenham met 3 houten prikkers (zie foto).
Bereid de rookoven voor zoals hierboven uitgelegd. Plaats de ham in het dubbelrooster. Stel de gaatjes voor de brandsnelheid van de spiritusbrandertjes af op middelhoog niveau en ontsteek deze voorzichtig. Plaats hierboven de rookoven met volledig afgesloten deksel. Zo blijft de rooksmaak in de rookoven. Laat de ham ca. 40 à 45 minuten roken, dan blijft die lekker sappig. Even laten afkoelen. Verwijder de prikkers en snijd de ham in dunne plakken. Een wat robuustere rode wijn met een lichte smaak van houttinten is een perfecte metgezel bij dit gerecht. Eet smakelijk!
Foto’s: Bart Jonker.