Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: een hammetje uit de rookoven

Door Redactie De Heemsteder | 27 augustus 2021 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Zelf je lekkernijen roken in de tuin of buiten, dat kan al met een eenvoudige rookoven die in de handel verkrijgbaar is. U kunt denken aan zalm, kip of makreel zelf roken. Naast de rookoven heeft u voor de specifieke rooksmaak rookmot nodig, zaagsel van hout. Ook deze is verkrijgbaar en gemaakt van verschillende houtsoorten om de gerechten net dat extra vleugje aroma mee te geven. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld mot van kersen- of beukenhout. In deze aflevering roken we zelf een hammetje. De bereidingstijd duurt niet lang met een rookoven en u hoeft deze niet voor te verwarmen. Wij gebruikten een rookoven op spiritusbranders. Vul de spiritusbrandertjes met spiritus. Verdeel twee eetlepels rookmot op de bodem van de rookoven en leg hier bovenop de opvangplaat voor het vet. Daarboven wordt het dubbelrooster geplaatst, waar het vlees of de vis tussen wordt geklemd. Gebruik een rookoven altijd buitenshuis op een brandveilige plek en nooit binnen!

Benodigdheden (4 personen):
Een hammetje van 400 à 500 gram, naturel
1 eetlepel Franse mosterd
1 eetlepel honing
2 takjes dragon, tijm of rozemarijn
Snufje versgemalen peper
3 houten prikkers

Bereiding:
Snijd een flinke kier in het midden van de ham en vul deze met het mengsel van mosterd, honing, tijm, dragon of rozemarijn. Besmeer de bovenkant met wat honing, om de ham wat te karamelliseren. Bestrooien met wat versgemalen peper. Sluit de beenham met 3 houten prikkers (zie foto).
Bereid de rookoven voor zoals hierboven uitgelegd. Plaats de ham in het dubbelrooster. Stel de gaatjes voor de brandsnelheid van de spiritusbrandertjes af op middelhoog niveau en ontsteek deze voorzichtig. Plaats hierboven de rookoven met volledig afgesloten deksel. Zo blijft de rooksmaak in de rookoven.  Laat de ham ca. 40 à 45 minuten roken, dan blijft die lekker sappig. Even laten afkoelen. Verwijder de prikkers en snijd de ham in dunne plakken. Een wat robuustere rode wijn met een lichte smaak van houttinten is een perfecte metgezel bij dit gerecht. Eet smakelijk!

Foto’s: Bart Jonker.

Andere berichten

De Heemsteder achter het fornuis: pasta met kappertjes, zalm en limoensap→

Pim Lemmers overhandigt demissionair premier Schoof eerste honing van Catshuisbijen→

Helden: Jonathan al 25 jaar door weer en wind bezorger van de Heemsteder→

‘Roodbroeken’ vermaken RCH-sponsoren→


Recent nieuws

  • Bon Appétit: Een unieke kerst vier je samen met La Mia – gewoon bij jou thuis
  • Nieuw boek laat zien hoe bijzonder Nationaal Park Zuid-Kennemerland is
  • 14.900 nieuwbouwwoningen erbij in Noord-Holland in 2024
  • Pim Lemmers overhandigt demissionair premier Schoof eerste honing van Catshuisbijen
  • Workshop Winterkrans maken in Tinholt
  • Studenten ontwikkelen inklaphouder lege flessen
  • Nieuwe landschapsbiografie Kennemerduinen
  • Concert Spaans klarinettist en Taiwanese pianiste
  • Veel rookontwikkeling door magnetronbrand
  • Het Bennebroekbos, waar ooit een freule woonde
  • Helden: Jonathan al 25 jaar door weer en wind bezorger van de Heemsteder
  • ‘Roodbroeken’ vermaken RCH-sponsoren
  • Welkom bij Koffie on Tour in Doopsgezinde Kerk
  • Blekersvaartweg in de bollen voor kleurige bloemenzee in het voorjaar
  • Een welverdiend Pietendiploma bij kinderboerderij ’t Molentje
  • Vrijwilliger Ineke van Huissteden: “Als je verenigingslid bent, moet je er ook wat doen”
  • Trimclub EMWG 55 jaar
  • Kerstconcert met sopraan Johannette Zomer in gemeentehuis Bloemendaal
  • Invaliden kunnen geen gebruik maken van station Bloemendaal
  • Sinterklaas op het Dak brengt magie tot leven in de Jan van Goyenstraat
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
  • Beheer opties
  • Beheer diensten
  • Beheer {vendor_count} leveranciers
  • Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
  • {title}
  • {title}
  • {title}