De Grote Kunstshow op podium Stadsschouwburg Haarlem

Op zondag 18 december staan negen kunstwerken uit de collectie van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem voor één keer op het podium van Stadsschouwburg Haarlem. In deze speciale kersteditie van De Grote Kunstshow gaat het over licht en vrede, eten en consumeren, saamhorigheid of juist de eenzaamheid van kerst.

Een van de geselecteerde werken is van Navid Nuur: Tentacle Thought, nr. 4 (2006-2008).
In een hoek tussen twee hoge wanden hangt een spinnenweb van tl-buizen. Vier leden van het concertkoor Haarlem zingen een lied en draaien één voor één de lampen aan. De lichtsculptuur van Navid Nuur verraadt de voorliefde van de kunstenaar voor toevallig gevonden, alledaagse materialen. Geïnspireerd door diens vermogen om met deze materialen iets magisch en poëtisch te laten ontstaan, schreef Dirk van Weelden een scheppingsverhaal: een verhaal over twee ex-geliefden die ooit in staat waren om samen licht te maken.

Ook aandacht voor het ‘Keukenstuk’ (1615-1625) van Cornelis Jacobsz Delff. Keukenstuk toont ons een rijk gevuld tafelblad met ingrediënten die klaargelegd lijken voor de bereiding van een maaltijd: een ouderwets copieus diner, met haas, appeltjes en diverse soorten gevogelte. Het culinaire stilleven is een genre waarbij nog wel eens vergeten wordt om deze met een actuele, frisse blik te bezien. Toch is dat precies wat emeritus hoogleraar Michiel Korthals met dit schilderij doet. Met de kritische ogen van vandaag – een tijd waarin landbouw en veeteelt ‘transitieopgaven’ zijn geworden – kijkt hij naar de eetcultuur van vroeger.

Dan kunt u Sehnsucht (2002) bewonderen van Jeroen Eisinga.
Op een zwart-wit geblokte vloer ligt een dode zebra. Of is hij wel dood? Kunstenaar Jeroen Eisinga legde gedurende vier maanden het ontbindingsproces van een zebra vast op foto’s en monteerde deze aan elkaar tot een film. Door de versnelde montage van de uitzetting en inkrimping van het kadaver lijkt het dier nog te ademen. Vanuit het donker duidt kunstcriticus Sacha Bronwasser het werk met korte verhalen over onze blik op de dood en het leven. Uiteraard met ruimte voor stilte en aandacht voor de ademhaling.

De show wordt gepresenteerd met medewerking van actrice Katrijn van Bouwel, auteur Elfie Tromp, acteur Mounir Aboulasri, auteur Dirk van Weelden, Volkskrant kunstcriticus Sacha Bronwasser, kunstenaar Luuk Wilmering, emeritus hoogleraar Michiel Korthals, radiomaker Marije Schuurman-Hess, museumdirecteur Ann Demeester en leden van het Concertkoor Haarlem.

De Grote Kunstshow vindt plaats om 14.00, 16.00 en 20.00 uur in de zaal van Stadsschouwburg Haarlem.

Op de foto het werk van David Nuur.