zwarte-auto

Dalende trend autodiefstallen geldt niet voor Heemstede

PARTNERBIJDRAGE

De algemene trendlijn voor heel Nederland laat de afgelopen jaren duidelijk zien dat er steeds minder vaak auto’s worden gestolen. Dit geldt ook op provinciaal niveau. Wanneer we de eerste helft van 2020 met de eerste helft van dit jaar met elkaar vergelijken, dan blijkt dat er in Noord-Holland respectievelijk 734 en 625 auto’s werden gestolen. Dit betekent concreet een afname van 109 voertuigen.

Opvallend hoger aantal diefstallen

De situatie in Heemstede blijkt echter lijnrecht tegen de huidige trend in te gaan. Uit statistische gegevens van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt namelijk dat in de eerste helft van 2020 slechts twee personenauto’s werden gestolen. In de eerste helft van dit jaar waren dat er zeven. Daarnaast bleek het dievengilde opvallend veel interesse te hebben in het stelen van alleen maar koplampen. Wat deze situatie voor veel inwoners van Heemstede inmiddels duidelijk heeft gemaakt is dat goed hun auto verzekeren absoluut verstandig is.

Interesse in dure merken neemt af

Uit de recente landelijke cijfers van het LIV blijkt overigens ook dat dieven vandaag de dag lang niet altijd meer de voorkeur geven aan auto’s van dure merken. Sterker nog, Mercedes en BMW komen in de nieuwste top 5 helemaal niet meer voor. Hun plaats is ingenomen door Peugeot en Renault. Dieven bleken het afgelopen half jaar er het liefst met een Volkswagen vandoor te gaan. Daarnaast zijn ook Audi’s populaire wagens die geregeld gestolen worden. Ook groeit onder autodieven de interesse in auto’s van Aziatische makelij. Dit soort voertuigen lieten ze in het verleden meestal links liggen.

Hoe het beste een auto verzekeren tegen diefstal?

Autobezitters hebben bij het verzekeren van hun voertuig keuze uit drie verschillende opties: een WA-verzekering, een WA Plus Beperkte cascoverzekering en een allriskverzekering. De WA-verzekering, de goedkoopste van het drietal, vergoedt geen enkele schade wanneer er sprake is van diefstal van het voertuig. Bij de overige twee varianten keert de verzekeraar wel uit. Ook de (braak)schade, die vanwege de diefstal aan de auto is ontstaan, wordt vergoed. Wanneer een verzekerde met een autodiefstal te maken krijgt en daarvoor een vergoeding van de verzekeraar ontvangt, dan heeft dit geen invloed op de opgebouwde no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren.

Goede preventie vermindert kans op diefstal

Ondanks het feit dat met het kiezen van de juiste verzekering de ontstane schade van een autodiefstal wordt vergoed, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Preventieve maatregelen, zoals het aanbrengen van een goed alarm en eventuele gps-locatiedetectie, zouden daarbij de eerste logische stappen kunnen zijn. Daarnaast is de keuze van een geschikte parkeerplek voor het voertuig natuurlijk van groot belang. Het is voor dieven per slot van rekening aanlokkelijker om een onbeheerde wagen te stelen, die op een donkere achteraflocatie staat, dan wanneer deze zich in het volle licht en in de buurt van drukke verkeersstromen bevindt.