Beschermde woonomgeving voor kwetsbare ouderen, bouw in Bennebroek

In Park Vogelenzang te Bennebroek realiseert ouderenzorgorganisatie Zorgbalans een nieuwe woonvoorziening met zorg. Op woensdag 21 juni wordt het startsein gegeven voor de bouw van de zo duurzaam mogelijk ontworpen gebouwen.

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen met elk 32 studio’s voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Elke studio heeft een oppervlakte van circa 30m2 en beschikt over een eigen badkamer. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes die door alle bewoners gebruikt kunnen worden. De gebouwen zijn aan alle kanten omgeven door het lommerrijke park waar de bewoners kunnen genieten van de natuur.

Intensieve zorg
“De nieuwbouw komt tegemoet aan de vraag in deze regio naar een beschermde woonomgeving voor kwetsbare ouderen” aldus Rob Huijsmans, manager vastgoed van Zorgbalans. De locatie richt zich op mensen die vanwege de intensieve zorg die zij nodig hebben, niet meer thuis kunnen wonen. De bewoners en het kleine, vaste team van medewerkers voeren met elkaar een huishouden, waarbij de vrijheid van de cliënt om zijn leven in te richten zoals hij dat wil voorop staat.

Duurzame keuzes
De beide gebouwen zijn zo duurzaam mogelijk ontworpen en zullen beschikken over zonnepanelen, warmtepompen, LED-verlichting en hoogwaardige isolatie (driedubbel glas). Er is geen gasaansluiting nodig. “Wij streven er naar om al onze gebouwen zo energiezuinig mogelijk vorm te geven”, licht Huijsmans toe. “Bij het realiseren van een compleet nieuw gebouw maken we daarom zo veel mogelijk duurzame keuzes.”

Ontwikkeling van Park Vogelenzang
Elders in het plangebied Park Vogelenzang, dat nu nog het terrein van GGZ inGeest is, worden in de komende jaren tevens circa 250 woningen gerealiseerd. Het karakter van het park wordt daarbij, o.a. door het herbestemmen van oude gebouwen, zo veel mogelijk behouden.

Feestelijke start van de bouw
Op woensdag 21 juni vindt op een feestelijke wijze de start van de bouw plaats, op de plek waar de nieuwbouw komt te staan. Tevens zullen dan de namen van de beide gebouwen worden onthuld. De verwachting is dat de gebouwen medio 2018 in gebruik kunnen worden genomen.