Beethoven in de Lichtfabriek

Op zondag 27 november sluital het Heemsteeds Philharmonisch Orkest met medewerking van het 150-koppig koor The Voice Company en maar liefst 5 solisten haar 50-jarig jubileum spectaculair af. Dit concert vindt plaats in de Lichtfabriek te Haarlem en begint om 16.00 uur.

Het concert wordt geopend met enkele prachtige stukken van het koor, onder leiding van dirigent Robert Bakker. The Voice Company is een veelzijdig koor dat in binnen- én buitenland vele concerten geeft. Koor en orkest werkten eerder samen met elkaar in  2015 tijdens een benefietconcert voor SOS kinderdorpen.

Vervolgens wordt het eerste pianoconcert van Felix Mendelssohn gespeeld door soliste Ineke Hellingman, onder leiding van dirigent Dick Verhoef. Mendelssohn heeft dit concert bedacht tijdens een reis naar Italië. Het bestaat uit 3 delen, die zonder onderbreking in elkaar overgaan. In het eerste deel wisselen virtuositeit en lyriek elkaar af. Na een fanfare klinkt een zeer romantisch andante. Dezelfde fanfare luidt het presto in. In dit slotdeel kan de pianiste al haar virtuositeit kwijt.

Het concert wordt afgesloten met de indrukwekkende en beroemde 9e symfonie van Ludwig van Beethoven. Het voltallige orkest zal samen met het koor en de vier zangsolisten de Lichtfabriek vullen met deze dynamische symfonie waarin krachtige gevoelsuitingen in nauwelijks waarneembaar kleine stiltes en in overweldigend grote gebaren naar voren komen. Deze romantische muziek weerspiegelt al het lijden van de kunstenaar, zijn woedendste wanhoop maar ook zijn dromen, dankbaarheid en durf.

Heel 2016 viert het Heemsteeds Philharmonisch Orkest haar 50-ste verjaardag. Een muziekgezelschap dat in 1966 begon als klein kamerorkest groeide uit tot een groot symfonie-orkest waarin wekelijks zo’n 50 amateurmusici genieten van de repetities op hun favoriete werken.

Lichtfabriek Haarlem, Minckelersweg 2 te Haarlem. Kaarten: vanaf €22,50 via www.hpho.nl

Foto: Ab Laanbroek