Artistieke nalatenschap prachtig tijdsbeeld Bloemendaal

Simon de Heer (Beemster 1885 – Bloemendaal 1970) was nauw verweven met Bloemendaal. In 1927 laat de schilder aan de Duinwijckweg een landhuis met atelier bouwen. In de directe omgeving vindt hij geliefde onderwerpen voor zijn kunst: de duinlandschappen, omliggende boerderijen en vooral het meertje van Caprera.

De Heer leeft voor de kunst. Naast zijn werk als tekenleraar in Den Haag is hij een traditioneel schilder die altijd trouw blijft aan zijn streven om de zichtbare wereld herkenbaar weer te geven. Hij wordt vooral gewaardeerd als talentvol portretschilder. Bekende mensen uit de omgeving die hij op linnen vastlegt zijn onder anderen prof. dr. Max Euwe aan het schaakbord, dr. Jac. P. Thijsse, prof. G.A. van den Bergh van Eysinga en dominee A.R. de Jong. Maar het liefst schildert hij kinderportretten.

Burgemeester Peereboom Voller noemt de kunstenaar in 1959 de ‘nestor der Bloemendaalse schilders’. Zijn uitgebreide artistieke nalatenschap, grotendeels ondergebracht in Stichting Simon de Heer, geeft een prachtig tijdsbeeld van Bloemendaal en haar bewoners vanaf het eerste kwart van de vorige eeuw.

Meer informatie op www.museumhaarlem.nl en www.simondeheer.nl 

Werk: Simon de Heer, Bollenveld bij Caprera, jaartal onbekendm olieverf op doek

Museum Haarlem

Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, Haarlem. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag en maandag 12.00-17.00 uur.