Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Halloween achter het fornuis: griezelig lekker!

Door Redactie De Heemsteder | 23 oktober 2023 | Geplaatst in Heemstede e.o., Regio

Door Bart Jonker 

Regio – Op dinsdag 31 oktober is het Halloween. Halloween heeft inmiddels ook wat voet aan de grond gekregen in Nederland, maar het feest wordt vooral gevierd in landen als de Verenigde Staten, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Halloween staat eigenlijk ervoor dat de zomer echt afgelopen is en de donkere winter intreedt. Deze duisternis komt nogal sinister over, waaruit ‘het griezelelement’ is ontstaan. Voor deze herfstige tijd deze keer geen cliché van pompoensoep. Bart Jonker stelde als ‘trick or treat’ een eigen Halloweenmenuutje samen, met een vleug Italiaans, Belgisch en Frans. 

Kippensoep op basis van Italiaanse soffritto
Barts familierecept uit ‘La Bella’: Italiaanse kippensoep, op basis van een ‘soffritto’, de basis voor veel Italiaanse (pasta)gerechten, bestaande uit olijfolie, ui, selderij, wortel en knoflook. Bart kiest graag in plaats van uien voor sjalotten, die een fijnere smaak en textuur geven aan het gerecht. 

Benodigdheden:
2 flinke kippenbouten of soepkip
6 geschrapte wortelen in dunne plakjes gesneden
4 verse selderijstengels in ringen gesneden
Verse dragonblaadjes van takje dragon
Ev, wat fijngehakte blaadjes/takjes basilicum
6 sjalotjes fijn gesnipperd
3 fijngehakte teentjes knoflook
2 kippenbouillonblokjes
Citroensap van 1 citroen
1 laurierblad
Nootmuskaat
Gemalen zwarte peper
Frans Fleur de Sel zout
3 eetlepels olijfolie om in te bakken

Benodigdheden kippengehaktballetjes:
250 gram kippengehakt
1 groot ei of 2 kleine eieren
1 scheut slagroom
1 scheut ketjap manis
zout en peper
Nootmuskaat
Paneermeel
Wat bloem 

Bereiding kippengehaktballetjes:
Doe het ei, de ketjap, de slagroom, zout, peper en nootmuskaat in een kom en kluts dit goed door elkaar. Voeg het kippengehakt toe en meng dit goed met het mengsel tot het smeuïg is. Roer daarna wat bloem en het paneermeel toe om te binden. Draai hier kleine soepballetjes van. 

Bereiding soep:
Leg de kippenbouten in de citroensap en smeer ze in met peper, zout en nootmuskaat. Laat dit een kwartiertje intrekken.

Fruit in een grote soeppan de soffrito: olijfolie, sjalotten, selderij, wortel, wat peper en zout. Vul de pan met gekookt water met de bouillonblokjes en het laurierblad, de dragon, knoflook en basilicum. Leg hierin de kippenbouten en kook deze mee met wat citroensap. Voeg ook de kippengehaktballetjes toe.
Laat het geheel rustig op laag vuur zachtjes zeker 1,5 uur koken.
Neem de kippenbouten uit de pan als deze gaar zijn en van het bot vallen. Pluk het vlees van de kip en ontdoe het van het bot. Ook velletjes als vlees meenemen. Pas op dat alleen vlees overblijft, kleine botjes en harde stukjes verwijderen. Doe ontlede kippenvlees terug in de pan bij de soep en laat dit meekoken. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Serveren met een lekker warm stokbroodje. 

Tiramisu van speculoos
Met deze heerlijke tiramisu deelt Bart het genot van de Italiaanse keuken met de inspiratie uit de stad Lille van Belgisch/Franse elementen: de speculoos. Ook een regelrechte hit voor de Sinterklaasavond, waarmee u zeker scoort bij uw gasten én… de goedheiligman!

Benodigdheden:
1 bakje mascarpone
1 uitgeperste sinaasappel
1 bakje verse slagroom
1 pakje lange vingers of savoiardi
3 eetlepels basterdsuiker
Een kopje sterk gezette koffie, bij voorkeur sterke espresso, bijv. Lavazza of Illy
3 à 4 flinke eetlepels speculoospasta (o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn)
Wat cacaopoeder voor de garnering

Bereiding:
Klop met een (staaf)mixer de slagroom stijf met 2 eetlepels basterdsuiker
Klop in een andere schaal de mascarpone met het uitgeperste sinaasappelsap en 1 eetlepel de basterdsuiker. Klop daarna de speculoospasta door de mascarpone (let op: speculoos is van zichzelf vrij zoet, dus ev. minder suiker gebruiken. Even proeven). Spatel de geklopte slagroom gelijkmatig door het mascarponemengsel. 

Haal de lange vingers, door de koffie. Leg de gedrenkte lange vingers naast elkaar in een schaal. Bedek deze laag met het mascarponemengsel. Leg op deze lag weer de volgende laag gedrenkte lange vingers. Bedek deze wederom met mascarpone. Bestrooi de bovenste laag met cacaopoeder. Happy Halloween! 

Foto’s gerechten: Bart Jonker.  Foto’s Halloween: Bigstock. 

Andere berichten

Florian Benjamins wint Halloween pompoenwedstrijd→

Petitie behoud grasveldje Sein-terrein→

Kleinschalige herdenking met een triest verhaal→

‘Verhalen van helden morele opsteker voor eenieder’→


Recent nieuws

  • Petitie behoud grasveldje Sein-terrein
  • Kleinschalige herdenking met een triest verhaal
  • Werking van een hydraulisch systeem begint bij de pomp
  • Zelfstandig ouder worden in uw eigen huis
  • Hoe kies je de juiste spaarrekening? Tips voor Heemstedenaren
  • Fysiek edelmetaal als ankerpunt in roerige tijden
  • Is het mogelijk om geperforeerde remschijven te installeren op een stadsauto?
  • Concert gewijd aan harpiste/spionne Noor Inayat Khan
  • Zonovergoten Koningsdag start met Oranjebitter
  • Zes inwoners uit Bloemendaal koninklijk onderscheiden 
  • Vertelschuur in kader van Dodenherdenking
  • ‘Verhalen van helden morele opsteker voor eenieder’
  • Heemstedenaren kiezen voor deze online casino spellen
  • Alice Loeters draagt uitvaartbegeleiding over aan Team Patty Duijn
  • Afscheid in de open lucht bij Westerveld
  • Koningsdag in Vogelenzang: Wie wordt de ‘Alleskunner?’ 
  • Concertenreeks met hoofdrol voor Willibrordusorgel
  • Heemsteedse kunst in Popup Gallerie De Zout 
  • Keti Koti Haarlem op zondag 18 mei
  • Tribute Rita Reijs door Jurjen Donkers Groep
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}