Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Kooktip voor het weekend: risotto ai funghi (risotto met champignons)

Door Redactie De Heemsteder | 25 februari 2022 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede/Bloemendaal – Risotto is een populair Italiaans (voor)gerecht dat komt uit de buurt van Milaan en vele varianten kent. Risotto zie je steeds meer op de menukaarten van restaurants verschijnen. Onderschat de bereiding niet: deze luistert zeer nauw. Een goede risotto maken is niet eenvoudig en ware kunst. Zelfs volleerde chef-koks hebben nog weleens moeite met het bereiden ervan. De basis van een risotto wordt gevormd door bouillon, risottorijst, boter en Parmezaanse kaas én een hoop geduld. De rijst wordt voortdurend al roerende begoten, dus je moet wel bij de pan blijven. Het duurt ook even voordat de risotto gaar is. Risottorijst is er in verschillende varianten. Een van de fijnste risotto rijstsoorten om mee te werken is het type rijst ‘Arborio’ (o.a. bij AH verkrijgbaar), dat voor dit recept wordt aangeraden. Risotto is in Italië een eerste gang.  In deze aflevering een variant met champignons/paddenstoelen ‘Risotto ai funghi’, een familierecept van Nonna Sara uit Italië dat ze aan deze redactie verklapte. Als variatie kan ook een handje ongezouten cashewnoten toegevoegd worden, maar dit hoeft niet. Een risotto die tevens geheel vegetarisch kan worden bereid; gebruik dan in plaats van kippenbouillon een groentebouillon.

Benodigdheden:
Kook in dit geval in een grotere steelpan een bouillon van een kippenbouillonblokje samen met een bouillonblokje van het Italiaanse merk Star, smaak Porcini (eekhoorntjesbrood). Kook een laurierblaadje mee.

Verder:
Een doosje kastanjechampignons of een doosje met een assortiment van eetbare paddenstoelen, schoongemaakt, in partjes gesneden en met peper bestrooid.
Eventueel: een handje ongezouten cashewnoten, kan ook zonder.
Een scheut olijfolie
50 gram boter
150 gram risottorijst van het type ‘Arborio’
Een scheut droge witte wijn
Een ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gehakt
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
Een snufje nootmuskaat
Zeezout en versgemalen peper naar smaak
Handje verse bieslook, fijngehakt.

Bereiding:
Doe de scheut olijfolie in een diepere koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de uien en de knoflook. Voeg de scheut witte wijn toe. Even laten verdampen en de risottorijst toevoegen op niet te hoog vuur. Al roerende begieten met de bouillon. Voeg de champignons en het snufje nootmuskaat toe, zout en peper naar smaak. Voeg later eventueel het handje cashewnoten toe. Herhaal het begieten en roeren ruim 20 minuten lang, de rijst mag niet aanbakken.
Roer tijdens het begieten de Parmezaanse kaas door de rijst. De rijst bindt een beetje, maar moet niet te klef worden. Smelt kort voor het opdienen het klontje roomboter erdoor en de bieslook. Proef of de rijst gaar is en voldoende smaak heeft. Rijst mag niet te papperig worden. Laat de risotto 5 minuten rusten, alvorens deze op te dienen. Drink een soepele rode wijn erbij. Buon appetito!

Andere berichten

Achter het fornuis: buffelmozzarella met vijgen in bladerdeeg uit de oven→

Achter het fornuis: een variant van de pommes gratin dauphinois→

De bijzondere wijnen van De Gouden Ton→

Prachtig weer zorgt voor een geslaagde Openluchtbioscoop→


Recent nieuws

  • Watertoren Overveen beklimmen op Open Monumentendag
  • Open Monumentendagen Bloemendaal e.o.
  • Open Monumentendagen 2025 Heemstede e.o.
  • Open Monumentendag in de Hemelvaartkerk 
  • De bijzondere wijnen van De Gouden Ton
  • Prachtig weer zorgt voor een geslaagde Openluchtbioscoop
  • Wim de Wagt bij Boekhandel Blokker
  • Hartverwarmende editie van Bike4Parkinson
  • Bekervoetbal: RCH verliest onnodig van Onze Gezellen: 3-4
  • TV Merlenhove heeft weer twee nieuwe clubkampioenen
  • Feestelijke dag bij 55-jarige seniorenvereniging
  • Op zoek naar Klimaatburgemeester Bloemendaal
  • Nieuwe expositie in Galerie SPW59
  • Open dag bij Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1
  • Wilbert en Ans Burgers lid van verdienste bij HBC Gymnastics
  • Fashion & Bites & More in Heemstede Winkelcentrum
  • Nieuw seizoen Podia Heemstede vanaf 12/9
  • Tennis en spelletjes op Junior-Senior Toernooi TVHBC
  • Op zoek naar boleten in het duin
  • Vrienden van Buitenplaats Elswout dragen bij aan behoud
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}