Heemstede/Bloemendaal -Bepaalde witte kaassoorten, zoals mozzarella of feta laten zich prima combineren met zoete vruchten, zoals bijvoorbeeld vijgen, abrikozen of pruimen en geven een bijzondere smaaksensatie. Wij maakten een gerecht van buffelmozzarella met verse vijgen in bladerdeeg uit de oven. Zacht, zoet met een verfijnd vleugje peper en wat korander. Natuurlijk kunt u naar eigen inzicht ook andere geschikte kazen en vruchten gebruiken. Gebruikt u gedroogde vruchten als tutti frutti? Dan de vruchten minstens een uurtje laten wellen alvorens deze te gebruiken. Geschikt als voor- of hoofdgerecht.
Benodigdheden (2 personen):
2 bolletjes buffelmozzarella in plakjes gesneden
4 verse rijpe vijgen op kamertemperatuur
1 tot 2 rollen vers bladerdeeg
1 eetlepel gehakte verse koriander en twee takjes apart voor de garnering
eiwit van 1 ei
25 gram roomboter
zeezout en versgemalen peper
Eventueel wat fijngehakte walnootjes als garnering
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de verse vijgen doormidden en lepel voorzichtig het vruchtvlees, zonder schil, eruit.
Meng de vijgen met de plakken mozzarella en de gehakte koriander. Bestrooien met een beetje zout en versgemalen peper naar smaak.
Rol voor 2 personen twee plakken bladerdeeg uit. Verdeel over deze plakken het vijgen-mozzarellamengsel. Maak twee dichte pakketjes van het bladerdeeg. Bestrijk met een kwastje de bladerdeegpakketjes met eiwit.
Beboter een ovenschaal met roomboter en plaats hierin de bladerdeegpakketjes. Plaats de ovenschaal in de oven en laat het bladerdeeg goudbruin in oven worden. Opdienen met twee takjes koriander. Ook lekker met fijngehakte walnootjes als garnering. Drink een smakelijke en fijne port bij dit gerecht. Eet smakelijk!