Weiland Ensemble laat van zich zien en horen

Op zaterdagavond 24 juni geeft Het Weiland Ensemble, gemengd koor met 36 enthousiaste zangers onder leiding van dirigent Annelies Smit, een sfeervol concert in de Groenmarktkerk in Haarlem. Goddelijke en aardse liefde, Renaissance, 20e-eeuw. Een rijkdom aan klanken, in de prachtige composities die de meesters van de lage landen voortbrachten trekt in het concert Hemel en Aarde aan u voorbij. Van het Salve Regina van Josquin Desprez (1450 -1521) tot het Psaume 121 van hedendaags Tilburgse componist Daan Manneke. Kom luisteren naar vijf eeuwen Nederlandse koormuziek.

Tijdens het concert krijgt men liederen te horen van onder andere Jan Pieterszoon Sweelinck, Jacob Arcadelt, Julius Röntgen en Jetse Bremer. Bijzonder is de compositie van Alphons Diepenbrock (1862-1921). Het weemoedige Chanson d’automne, van dichter Paul Verlaine, is een van de bekendste gedichten uit de Franse taal en speelde een rol in WO II. De eerste twee dichtregels werden door de geallieerden als code doorgegeven aan het Franse verzet ten teken van de aanstaande invasie.
Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade zong Het Weiland Ensemble een deel van dit programma op 4 mei jl. ter gelegenheid van de dodenherdenking in Sachsenhausen in Berlijn. Deze eervolle uitnodiging vormt de opmaat voor een uitgebreide concertreis naar Berlijn in mei 2018.

Het Weiland Ensemble, opgericht in 1988, dankt zijn naam aan het weiland met grazende koeien dat naast de repetitieruimte lag. Het repertoire varieert van gregoriaans tot hedendaags. Er wordt a capella gezongen, meerstemmig en meertalig.
Dirigent Annelies Smit studeerde aan het Utrechts Conservatorium koor- en orkestdirectie bij o.a Krijn Koetsveld, Melvin Margolis, David Porcelijn en Jurjen Hempel. Ze volgde diverse masterclasses en kwam in contact met buitenlandse orkesten. Annelies Smit werkte met diverse amateurorkesten en -koren waaronder het Haarlems Amateur Symfonieorkest, het Bloemendaals Jeugdorkest, Camerata Bloemendaal, het Amsterdams Jeugdorkest en het Oratoriumkoor Kennemerland. Vanaf 2010 enthousiasmeert zij als dirigent de zangers van Het Weiland Ensemble.

Het concert op zaterdag 24 juni in de Groenmarktkerk (Nieuwe Groenmarkt 12, 2011 TW Haarlem), begint om 20.15 uur. De toegang is €10 (tot 12 jaar gratis), kaartverkoop aan de deur vanaf 19.30 uur. Meer informatie op www.weilandensemble.nl.