Zwitsers stel doet Haven van Heemstede aan

Heemstede – Bernhard Gattika en zijn partner Silvia komen uit Zwitserland en genieten vooral van de tochten met hun boot ‘Santa Barbara’. Na al diverse reizen gemaakt te hebben de afgelopen jaren begon in mei van dit jaar hun tocht door Nederland met als startpunt Emmerich, net even over de grens. 

Diverse plekken hebben ze bezocht zoals Zwolle, Giethoorn, Steenwijk, Lemmer en vervolgens het IJsselmeer over. Via Alkmaar en Haarlem bereikten ze afgelopen week onze haven in Heemstede. 

Ze wilden toch ook wel gebruik maken van het douche/toilethok (en stroom) aan de haven en dat kan door te betalen via de QR-code op het bord naast de douche. Eenmaal betaald wordt de sleutel gebracht door de havenmeester. Echter met creditkaart betalen lukte niet en ook niet met een Zwitserse bankpas, want die wordt niet herkend. Gelukkig liep Handhaving rond en die verwees de mensen naar het Gemeentehuis, waar ze volgens eigen zeggen, zeer netjes werden geholpen. Ze waren gelijk de eerste betaler/huurder van het douchehokje sinds het er staat. 

Bernhard had het wel wat moeilijk met de Havenreglementen. Het zijn niet alleen een heleboel regels, maar ook nog eens alleen in het Nederlands vermeld. 

Zaterdag 25 juni ging de reis verder richting Leiden om uiteindelijk te eindigen in Nijmegen. 

Foto en tekst: Harry Opheikens