Zorg over onveilige oversteek Herenweg/ Adriaan Pauwlaan

Heemstede – De weg liep ooit van de Adriaan Pauwlaan naar de Zandvoorter Allee en kruiste de Herenweg.  Die kruising is al decennia afgesloten.  De mogelijkheid linksaf te slaan, komende uit Haarlem, richting de Adriaan Pauwlaan is niet veel later ook afgesloten. Wat wel bleef was een almaar drukkere Herenweg. In de omgeving zijn verschillende scholen, de Bosch en Hoven, de Crayenester, Jacobaschool, de HBM en het Coornhertlyceum. Scholieren komen van alle kanten en moeten maar zien hoe ze veilig het ‘obstakel Herenweg’ nemen. Dan is er nog de sluiproute Adriaan Pauwlaan om rechtsaf de Herenweg in te slaan. Dit maakt de plek erg onoverzichtelijk, maar bovenal onveilig, zeker voor (kleine) kinderen. De Bosch en Hovenschool ligt op nog geen 80 meter van de kruising. De ouders en schoolleiding maken zich zorgen dat het op enig moment fout afloopt.

Op donderdag 17 oktober uitten de school, kinderen en ouders hun zorgen met een ludieke actie op de plek waar het zo knelt. Een kleine honderd aanwezigen, waaronder twee wethouders, een gemeentelijke verkeerskundige, twee handhavers en twee agenten konden met eigen ogen zien waar de schoen wringt.  Dat bleek niet nieuw voor het bestuur. Al jaren sleept zich dit voort. Tijdens de commissie ruimte van 17 oktober, maakten ouders indruk door heel helder hun angsten en wensen te formuleren. Iedereen is gaan kijken: voormalig wethouder Hooij, de burgemeester, wethouder Mulder en verschillende verkeerskundigen. Nu twee jaar verder is er helemaal niets gebeurd. Inspreker, Bas Vroon, is verkeerskundige in Amsterdam en Utrecht. Hij had voldoende suggesties om het probleem snel en niet te duur op te lossen.  Toen de commissie aandrong om nu toch stappen te zetten, kwam de aap uit de mouw. De afdeling verkeer kampt met een personeelstekort. Specialisten zijn vertrokken en nieuwe specialisten zijn moeilijk te vinden. Boeder (CDA) kon zich niet herinneren dat dit ooit door het college was gemeld. Welk plan heeft prioriteit binnen de afdeling?  Ook Pameijer (PvdA) en Van der Hoff (D66) wilden dit weten. Daar kwam geen antwoord op. Geld ligt bij de provincie op de plank, ook voor deze oversteek. Dan moet er wel een onderbouwde aanvraag liggen voor eind 2019. Het is dus kort dag.

Het college gaat nieuw onderzoek doen, iets wat volgens De Valk (HBB) onnodig is, want alles is al eens onderzocht. De wethouder beloofde voor eind december de subsidie aan te vragen en onttrekt voor onderzoek 10.000 euro uit haar begroting.   

Eric van Westerloo