‘Zingen van de naam van de overledene enorm troostvol’

Heemstede – Woensdag 13 november organiseert de Gemeente Heemstede een herdenkingsbijeenkomst op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. Het sfeervolle evenement heet ‘Heemstede Herdenkt’. Een van de medewerkers aan Heemstede Herdenkt is zangeres Yvonne Weijers.

De begraafplaats is op de bewuste avond sfeervol verlicht, er is een herdenkingsboom, er is muziek, er wordt gesproken… Bij de sfeervolle steiger aan het water laat Yvonne Weijers de namen klinken van degenen die herdacht worden, aangegeven door de mensen die bij haar aanschuiven.
‘Namen zingen’ is voor iedereen…
“Het zingen van de naam van overleden dierbaren kan enorm troosten. De klank en de naam raken je van binnen, waardoor je je verbonden voelt met degene die je herdenkt en met de herinneringen.
Ik vind het altijd weer indrukwekkend en ontroerend om te merken hoeveel troost dit kan geven. Degene die je hebt moeten loslaten is ineens weer heel dichtbij. Ik doe het namen zingen al een aantal jaren en zie mensen er speciaal voor komen”, aldus Yvonne. Zij vervolgt: “Het is voor iedereen. Voor je kind, voor je vader of moeder, voor een klasgenoot of een goeie vriend. De naam wordt als een soort mantra gezongen met of zonder gitaarklanken. Heel eenvoudig maar puur. Ik vraag ook of mensen/kinderen zelf willen meezingen, dat kan heel fijn zijn. Kom luisteren en (ook) samen stil zijn.”
Woensdag 13 november van 18.00 tot 21.00 uur.