Zelfde lindeboom voor Huis Manpad als 300 jaar geleden

Op maandagochtend 11 maart zal Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, om elf uur ’s ochtends de eerste nieuwe lindeboom op het voorplein van Huis te Manpad in de grond zetten. Zij doet dit tezamen met Annelies van der Have (wethouder groen) en Sjaak Struijf (wethouder cultuur) van de gemeente Heemstede, onder toeziend oog van tuinbaas Bas van der Hengst. 

Het planten van deze jonge, speciaal gekweekte lindebomen is een bijzondere gebeurtenis, want de vorige keer dat dit gebeurde was rond 1725. De plek is op exact dezelfde positie waar bijna 300 jaar geleden, volgens het toenmalige plan, in een zogenaamd ‘quinconce-verband’ (denk hierbij aan de vijf op een dobbelsteen), de bomen zijn geplant. Het was onderdeel van de toen populaire Franse classicistische stijl, waarin symmetrie heerste.

Afgelopen maand zijn de zieke en verzwakte oude bomen weggehaald. Deze vervanging past in een uitgekiend plan, waarvan de uitvoering in 2010 reeds begonnen is. Er zijn toen stekken genomen van de oude lindebomen. Die zijn opgekweekt zodat genetisch gezien het dezelfde bomen zijn, waarover de dichter en eigenaar/bewoner van Huis te Manpad David Jacob van Lennep al in 1849 in het Latijn lyrisch over schreef. Het is even wachten, maar over circa 50 jaar zal de fraaie buitenplaats aan de Herenweg te Heemstede weer dezelfde uitstraling hebben als in de 18e eeuw. 

Huis te Manpad is een van de meest goed bewaarde historische buitenplaatsen van Kennemerland, waarvan zowel huis als park als Rijksmonument zijn beschermd. Die bescherming houdt o.a. in dat de structuur van het park in stand moet worden gehouden en dat is precies wat er met het vervangen van de oude lindebomen op exact dezelfde plaats, door nieuwe lindebomen van dezelfde genetische soort, gebeurt. Zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als de Gemeente Heemstede zijn nauw betrokken bij deze ingrijpende vervanging. 

Mocht u de sfeer van dit mooie stukje cultuur en natuur zelf willen proeven dan bent u van harte uitgenodigd op de wekelijkse wandeling. Een gids wacht u op bij de toegangspoort voor een excursie door het park. Op dinsdagmiddag om 14.00 uur en op zaterdagochtend om 10.00 uur. Kijk voor de voorwaarden op www.huistemanpad.nl 

Op de foto het wapen van Huis te Manpad.