Zandvoort heeft hoogste aantal scheidingen van Noord-Holland

Regio – In Noord-Holland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,3% (was 7,9% in 2010). Zandvoort spant de kroon: met een percentage van 11,8% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding (zaterdag 12 september) bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Grote provinciale verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Noord-Hollanders met een scheidingspercentage van 8,3% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aantal scheidingen stijgt  

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Noord-Hollandse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 0,4%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien op Texel (+2%), gevolgd door Heemskerk (+1,7%) en Langedijk (+1,6%). Een daling vond de afgelopen tien jaar juist plaats in Diemen (-1,1%), Amsterdam (-1,1%) en Amstelveen (-0,3%).

Opvallende gemeenten binnen Noord-Holland

Binnen Noord-Holland wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Zandvoort. In de gemeente is namelijk 11,8% van de inwoners gescheiden. Ook in Den Helder (10,6%) en Alkmaar (9,6%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Noord-Hollandse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Opmeer: hier is ‘slechts’ 5,6% van de inwoners gescheiden.

Voor meer informatie over jouw gemeente bekijk het overzicht bij Independer. Scheiden heeft veel gevolgen, ook op financieel gebied. Independer onderzocht onder meer de consequenties voor autoverzekeringen. Het komt nogal eens voor dat een van de twee echtelieden onaangenaam verrast wordt door dure premies die in de nieuwe situatie kunnen worden aangepast.