glas

Wonen in Haarlem: handige, duurzame en besparende tips

PARTNERBIJDRAGE

Het was even zoeken, maar nu je je huis in het mooie Haarlem eindelijk hebt gevonden en de verhuizing eraan komt, kan de voorpret beginnen. Er is straks een hoop te doen op je nieuwe stek, en het is handig om dan wat adressen bij de hand te hebben van lokale ondernemers die je uit de brand helpen. Dan leer je de stad meteen beter kennen, en spaar je ook geld uit.

Lokale ondernemers: slotenmakers, glaszetters en andere specialisten

In of bij Haarlem vind je bijvoorbeeld snel een glaszetter via de website Glaszetter Direct. Deze kun je zowel op de korte termijn (ruitje gebroken tijdens de verhuizing) of langere termijn (aanbrengen dubbel glas) nodig hebben. Sla dit soort websites dus alvast op in je telefoon. Het is namelijk tevens duurzamer om locals in te huren.

Veel kringloopwinkels

De aanschaf van je Haarlemse onderkomen is waarschijnlijk prijzig geweest, dus slim inkopen voor het interieur doe je het beste bij een van de vele kringloopwinkels. Van The Vintage Store in Heemstede tot Kringloopwinkel Velserbroek, overal in de omgeving vind je de meest bijzondere items op gezellige plekken. Goedkoop en duurzaam inrichten, wie weet wordt het wel je hobby.

Goedkope adressen voor verse ingrediënten

Over locals gesproken: zij drinken hun koffie of middagborrel betaalbaar op de Botermarkt en shoppen dan gelijk even bij het populaire Mabrouk, waar groente, fruit, olijfolie en andere ingrediënten van over de hele wereld goedkoop te verkrijgen zijn. Er zijn in de hele stad van dit soort adresjes: in Haarlem-Oost heb je Anatolia en in Noord is er de Cronjéstraat met bijvoorbeeld Marmaris.

Sporten en ontspannen in de natuur

Yoga, een eindje rennen of gewoon met een thuis bereide picknick in het gras liggen doen Haarlemmers in de Hout, het mooie park ten zuiden van het centrum. Andere locaties om even in de natuur te verkeren zijn het Kenaupark, de Kleverparkbuurt, de Veerplas vlakbij de IKEA en Elswout. Publiek geheim: een van de leukste terrassen van Nederland is dat van ’t Wapen van Kennemerland in het Ramplaankwartier, in de volksmond bekend als De Stinkende Emmer.

Fietsstad Haarlem

Haarlem is een echte fietsstad, dus overweeg je auto weg te doen. Het duurt nog even totdat elektrische exemplaren betaalbaar zijn en alles ligt hier op fietsafstand. Parkeren is net als in elke andere grote stad duur en lastig. Wanneer heb je nou echt een auto nodig? En is dat het geval, dan leen of huur je er gewoon een. Een stuk goedkoper. Dat zijn veel vliegen in een klap!