Winnaar Tuinenwedstrijd ‘crazy’ van tuinieren

Door Joke van der Zee

Hillegom – Zaterdagmorgen 7 oktober werd de prijs voor de mooiste tuin overhandigd bij Tuincentrum de Oosteinde, sponsor van de succesvolle tuinenwedstrijd van de Heemsteder en Bloemendaler. Het was Krzysztof Kaliski die de hoogste ogen had gegooid met zijn ingestuurde tuinfoto’s. Zaterdag kwam hij met zijn vrouw Dorota naar het tuincentrum aan de Zandlaan te Hillegom om de gewonnen waardebon van 100 euro en een mooie bolchrysant in ontvangst te nemen. De bouwkundig ingenieur is in zijn vrije tijd ‘gek’ van tuinieren en is niet alleen vaak in de tuin te vinden maar ook in tuincentra. “Minstens elke twee weken”, vertelt zijn vrouw, die in dagelijks leven manager is maar niet over de tuin. “Dat is het domein van mijn man”, lacht Dorota.

Het stel kwam zo’n jaar of vijf geleden uit Polen naar Nederland door hun werk. Zij wonen in de Rivierenbuurt waar de achtertuin hun ideale plek is geworden om tussen de natuur op adem te komen. De voertaal is Engels en het blijkt al gauw dat Krzysztof ‘crazy’ is van de verscheidenheid aan bloemen en planten die hier voorhanden zijn, zo vertelt hij. In de tuin plant hij telkens weer wat anders, dat wel moet passen qua stijl en kleur bij andere planten. Hoogteverschil, kleurgebruik en vooral het type planten en struiken valt op. “Er is ook elk seizoen iets te zien, daar houd ik van.”

Wie ook van bloemen en planten houden, én de ontwikkelingen in de tuin, zijn moeder en schoonmoeder die in Polen wonen. “Ik stuur hen regelmatige foto’s van onze tuin. Toen ik de oproep in de krant zag dacht ik: waarom stuur ik die foto’s niet ook naar de krant?” Zowel hij als zijn vrouw lezen beiden de lokale krant om de taal beter te leren en ook geïnformeerd te blijven over Heemstede. “Het was vreemd”, lacht Dorota, “ik wist niet eens dat hij de foto’s had gestuurd totdat ik onze tuin in de krant zag staan!” Beiden zijn zo vaak mogelijk in hun groene oase te vinden: ontbijten, met de hond spelen en ook groenten verbouwen. “Ja, we hebben pompoenen uit eigen tuin, ik maak er lekkere gerechten van”, aldus Dorota. Zij hangen ook echt een groene tuin aan, dus geen tegels. “Juist planten, struiken en bomen zorgen ervoor dat het in de zomer minder heet in je tuin is. Als je alleen steen hebt is het zo heet dat je liever binnen wilt zitten. “Niks voor ons”, aldus het tuinminnende stel, dat wel raad weet met de gewonnen waardebon!

Foto: Uit handen van Daan (Tuincentrum de Oosteinde) ontving Krzysztof Kaliski de eerste prijs, een waardebon van 100 euro.