Wim Vellekoop heeft beslist wat te vieren

De komende weken in april en mei exposeert Haarlems beeldend kunstenaar Wim Vellekoop op twee historische Haarlemse locaties, te weten De Waag aan het Spaarne en De Kloostergangen aan de Grote Markt. Wim Vellekoop (wonende en werkende op de grens van Haarlem en Heemstede) vindt zelf dat hij beslist wat te vieren heeft: al 65 jaar (te weten vanaf zijn 17e) lid van kunstenaarsvereniging KZOD en zijn aanstaande 80e verjaardag! Onder meer in de Waag waar hij – als toenmalig bestuurslid – 50 jaar geleden z’n huwelijksreceptie hield!

Wim Vellekoop is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam (de voorloper van de Rietveld Academie) door onder meer Prof.Charles Roelofs. Hierna was hij meer dan 35 jaar als leraar tekenen verbonden aan de Bouman Academie te Amsterdam. Wim vestigde zijn naam in de zeventiger jaren met indrukwekkende materieschilderijen die binnen en buiten de Haarlemse regio werden geexposeerd. De vele recensies over zijn werk gedurende de afgelopen jaren bevatten een aantal kernwoorden, omschrijvingen die steeds weer terugkomen: dynamisch, beweging, ritme, swing, expressionistisch, krachtig, spanningsveld en abstract. Abstract is zijn werk zeker te noemen, titels geeft Wim dan ook niet aan z’n werk. Want licht hij toe: de kijker kan er zelf zijn fantasie op los laten! Een echte abstract-expressionist noemt Wim zichzelf, daarbij baseert hij zich bewust op de ideeen van de kunsthistoricus Greenberg: abstracte expressieve beeldtaal en emotioneel geladen verfbehandeling. Emotie in kleur zoals hij z’n werk zelf omschrijft.

Bovenstaande typeringen vormden de aanleiding om in de Kloostergangen werk ten toon te stellen in combinatie met werk van een drietal collega’s die elk een aspect belichamen dat in het werk van hemzelf is terug te vinden: de structuur en de archeologische onderwerpen van de materiewerken van Jacintha Reijnders, het scala van kleuren in de etsen van Rob Clous en de dynamiek en beweging in de schilderijen van Leo van Velzen. Deze tentoonstelling loopt vanaf 20 april t/m 27 mei en zal op vrijdag 22 april om 16.00 uur feestelijk worden geopend door Peer Sips, voormalig directeur van de VVV te Haarlem en Zuid-Kennemerland. In de Waag presenteert Wim zich vanaf 21 april t/m 8 mei met kleurrijke acrylwerken en kleine plastieken.

Deze expositie in de Waag zal op zondag 24 april eveneens feestelijk worden geopend door oud-collega en vriend Ruud Walst. Wim Vellekoop hoopt zijn tweevoudig jubileum te kunnen vieren temidden van familie, vrienden, leden en oud leden van KZOD. (openingstijden: De Waag: donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur, De Kloostergangen: maandag t/m vrijdag 8.00 – 17.00 uur)

Zie ook www.kzod.nl en www.facebook/kunst.zijonsdoel

Jan Reijnders