Werkdag op Leyduin, hooien op nieuw stuk natuur

Een uitdaging voor iedere natuur- en landschapsliefhebber: Het IVN organiseert samen met Landschap Noord-Holland zaterdag 9 september een leuke werkdag hooien op het nieuwste stukje natuur op buitenplaats Leyduin. Vijf jaar geleden werden de landbouwgronden in de voortuin van het Huis Leyduin aan de natuur teruggegeven. Sindsdien groeien op deze vochtige graslanden 200 verschillende soorten planten.

Het IVN gaat op deze werkdag met een groep enthousiaste natuurliefhebbers een dag actief buiten aan de slag in de gezonde buitenlucht. Met deelnemers die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur. Doet u mee? In 2012 werd de toplaag van de weilanden afgegraven. Zo kwam de historische bodem van de strandvlakte aan de oppervlakte. Dit had spectaculaire gevolgen voor de planten die hier groeien. Het is onder meer te danken aan het schone kwelwater uit de duinen.

Dit hooien is nodig om deze vochtige graslanden geschikt te houden voor bijzondere planten als orchideeën. Voor de deelnemers geldt dat ervaring niet vereist is. De groep verzamelt zich om 9.30 uur op de parkeerplaats Kakeleye van landgoed Leyduin, Manpadslaan 1 Heemstede. De werkdag duurt tot 14.00 uur. Deelnemers wordt gevraagd om zelf voor werkkleding, laarzen en eigen koffie/thee/lunch mee te brengen. Wel wordt gezorgd voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en… een stuk lekkere vlaai voor bij de koffie! Voor meer informatie bel of mail met Marc van Schie, 06-22575748. Aanmelden kan ook via ivnzk.natuurwerk@gmail.com of kijk op www.ivn.nl/zk