Waarom wordt groen bij de decemberfeesten gebruikt?

De Expositie ‘Kerst- Wintergroen’ is een echte aanrader om tijdens de wintermaanden te bezoeken. Maak in het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis kennis met de oorsprong en symboliek van de decemberfeesten als het Midwinterfeest, Sinterklaas en het Kerstfeest. In de tentoonstelling wordt uitgebreide informatie gegeven over ‘kerstgroen’: waarom werden de bomen, struiken en planten die in de winter groen blijven gebruikt bij de decemberfeesten? Wie de expositie bezoekt komt te weten welke bomen en planten we nu nog gebruiken en hoe dat is ontstaan. Zo gebruikten de Noormannen de maretak (mistletoe) om vrede te sluiten terwijl we er vandaag de dag onder kussen. Een aantal boompjes en planten zijn in te bewonderen.

Tentoonstelling

Je kunt de doe- en ontdek-tentoonstelling ‘Bos vol Geheimen’: door een grote boom stap je als bezoeker dit magische bos binnen (voor kinderen vanaf 3 jaar). In het bos kun je op zoek gaan naar diersporen en uitzoeken welk dier daarbij hoort. In het groeibomenspel leer je waardoor een boom groeit én je kunt de boom echt laten groeien!

Kerst- of winter-poppenkast

Voor de kleintjes zijn er speciale kerst- of winter-poppenkastvoorstellingen op woensdagmiddag 28 december en 4 januari. Het is gratis voor de bezoekers van het museum en het begint om 13.30 uur.

Workshop kerst en winter-knutsels

Je kunt ook meedoen aan de workshops kerst- en winter-knutsels maken (€ 1,50 op de entreeprijs voor het museum) op woensdagmiddag 21 december en tijdens de kerstvakantie elke dinsdag t/m vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30.

Leuke prijzen

Alle kinderen tussen de 4 en 12 kunnen het museum inspecteren en beoordelen via www.museumkids.nl . Iedereen die een inspectie instuurt maakt kans op een ipad en andere leuke prijzen!

Pieter Vermeulen Museum, Driehuizerkerkweg 34d, 1985 EL, Driehuis Tel. 0255 – 536726. e-mail: info@pieter-vermeulen-museum.nl, www.pietervermeulenmuseum.nl Openingstijden: wo, vrij, zo: 13.00 – 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties: di t/m vrij en zo: 13.00 – 17.00 uur. Groepen op afspraak. Feestdagen gesloten. Tarieven: Volwassenen: € 3,00. Kinderen (3 t/m 12 jr): € 2,50. 65+ en CJP: € 2,50. Vrienden 50% korting. Museumkaart geldig! Groepen kinderen (vanaf 15 personen) : € 2,00. Groepen kinderen uit Velsen (vanaf 15 personen) : € 1,50