Vuurwerk en huisdieren: nog even handige tips

Oud & Nieuw is voor veel mensen een gezellig feest maar voor huisdieren vaak een hoop stress. Dierentehuis Kennemerland in Zandvoort heeft een aantal nuttige tips voor huisdiereigenaren.

· Zet de radio, muziek of de televisie aan. Denk er hierbij wel aan dat op de radio of TV om twaalf uur ook vaak vuurwerkgeluiden te horen zijn.
· Laat het licht aan, sluit uw ramen en zo mogelijk uw gordijnen waardoor de lichtflitsen van vuurwerk niet zo goed in huis te zien zijn en de geur zo veel mogelijk buiten blijft.
· Laat uw hond op oudejaarsdag overdag aangelijnd (!) op een rustige locatie extra lang uit, zodat het dier ’s avonds moe is.
· Blijf zelf rustig. Troost of straf het dier niet, dit kan een averechts effect hebben. Als uw huisdier angstig gedrag laat zien kunt u dit het beste negeren. U geeft uw dier ook steun door er gewoon te zijn en uw hond of kat lekker tegen u aan laat zitten. Hierbij wordt het angstige gedrag niet bevestigd of versterkt.
· Een lekker kauwbot, leuk speeltje of een voerspeeltje (bijvoorbeeld een Kong) kan voor een hond een goede afleiding zijn.
· Zorg op de dag van de jaarwisseling voor een veilige plek waar het dier rustig kan liggen of wegkruipen. Katten vinden het prettig om onder een bed of een andere donkere plek, bijvoorbeeld in een kast, weg te kunnen kruipen. Honden kunt u op hun eigen vertrouwde plek houden.
· Houd katten de hele dag binnen en sluit het kattenluik af.
· Bij konijnen en vogels kunt u een doek over de kooi hangen.