Vrijwilligersprijzen voor landelijke én lokale initiatieven

De inschrijving voor de ‘Meer dan handen’ vrijwilligersprijzen is geopend. Met deze prijzen zet VWS inspirerende voorbeelden in het zonnetje én spreekt ze haar waardering uit voor de vrijwilligers die zoveel mogelijk maken. Nieuw dit jaar is dat gemeenten zelf vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten uit hun gemeente voordragen. Landelijke organisaties kunnen zichzelf aanmelden. Inschrijven kan tot 7 december 2017 via www.vrijwilligersprijzen.nl.

Voor wie?
Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: Landelijk, Lokaal en de Vriendenloterij Passieprijs. Lokale organisaties organiseren activiteiten in hun gemeente of in een regio. Landelijke organisaties zijn landelijk actief. Ook mogen in deze categorie afdelingen van landelijke organisaties inschrijven. Voor de Vriendenloterij Passieprijs komen individuele vrijwilligers in aanmerking.

Aanmelden
Dit jaar kunnen lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten alleen door hun gemeente worden ingeschreven. Elke gemeente mag 3 organisaties en 1 vrijwilliger aanmelden. Gemeenten moeten daarbij ook duidelijk maken wat ze zelf doen aan erkenning en waardering van vrijwilligers(werk). Dit kan van alles zijn: van het organiseren van lokale vrijwilligersprijzen, een feestavond tot het beschikbaar stellen van faciliteiten. Landelijke organisaties schrijven zichzelf in en kunnen ook iemand uit hun organisatie voordragen voor de Vriendenloterij Passieprijs.

Waar let de jury op?
De lokale vrijwilligersorganisaties, -initiatieven en -projecten moeten het verschil maken in een gemeente. Bijvoorbeeld omdat de organisatie inwoners verbindt, verrassend of vernieuwend is, waardering en oog heeft voor de eigen vrijwilligers, bijdraagt aan een zorgzame samenleving en/of duurzaam is. Bij de landelijke organisaties let de jury vooral op hoe de organisatie het verschil maakt voor de vrijwilligers. Dat kan zijn in ondersteuning, waardering, begeleiding of aanpak.

Jury- en publieksprijzen
Alle inschrijvingen worden direct op www.vrijwilligersprijzen.nl gepubliceerd. Vanaf 7 december kan het publiek op alle aangemelde organisaties en projecten stemmen. Daarnaast worden per categorie 6 projecten en/of vrijwilligers genomineerd voor de juryprijs. Zij worden op 11 januari 2018 bekendgemaakt op de website. De uitreiking vindt plaats op 2 februari 2018. Hiervoor wordt de staatsecretaris van VWS uitgenodigd.

Wat valt er te winnen?
De juryprijzen voor de projecten en organisaties bedragen ieder €5.000. De publieksprijzen €2.000. De winnaars van de VriendenLoterij Passieprijs ontvangen een reischeque en zakgeld ter waarde van €1.000 (juryprijs) of €500 (publieksprijs). De prijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijzen worden ondersteund door Vereniging NOV, VNG en de VriendenLoterij.