Voorlezen werkt!

In veel gezinnen is voorlezen aan kinderen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, een vanzelfsprekendheid. Voorlezen stimuleert namelijk de taalontwikkeling, creativiteit en de verbeelding. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen waarbij de vanzelfsprekend ontbreekt extra aandacht krijgen door middel van voorlezen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Dat vraagt een grote inzet en betrokkenheid van zowel de vrijwilligers als het gezin.

In Heemstede is de VoorleesExpress, een samenwerking tussen WIJ Heemstede en de bibliotheek Zuid-Kennemerland, dit jaar met acht gezinnen van start gegaan. In het gezin van Zahra leest Ilse Beerbaum voor aan Jasmin, van 4. Onlangs rondden zij het twintigweekse traject af en ontving Jasmin daarvoor een heus diploma.

Zahra vertelt enthousiast: “Ik ben zo blij dat wij mee mochten doen aan dit project! We wonen met onze vier kinderen sinds 2009 in Heemstede en voelen ons hier enorm thuis. Na onze vlucht uit Irak was een fijn en veilig thuis een verademing. We besteden veel tijd aan de opvoeding, daarin zijn we best streng. Ik vind het belangrijk dat ze niet te veel gamen, wel veel buiten spelen en hun best doen op school. Ook lezen hoort daarbij. In mijn cultuur

is voorlezen geen vanzelfsprekendheid. Ik leer nu van Ilse dat het allemaal wat losser kan. Verschillende manieren van lezen of een vraag tussendoor stellen geeft al een heel andere sfeer. Yasmin heeft er ontzettend veel van geleerd, maar ik zeker ook.”

Ilse Beerbaum zag een advertentie van de VoorleesExpress in de Heemsteedse glossy HIK. ‘Ik zet me graag actief in voor anderen en de vraag vanuit WIJ Heemstede triggerde me. Ik heb er wel heel goed over nagedacht, want het is niet zomaar iets, het is een flinke investering. Je bent twintig weken, 1,5 uur per keer, onderdeel van iemands leven en het gaat soms verder dan alleen voorlezen. Meestal kom ik bij Yasmin thuis en neem ik de boeken mee die ik mijn eigen kinderen ook voorlas. Maar we gaan ook regelmatig naar de bibliotheek in Heemstede, waar op de zolder een schatkamer aan geweldige boeken te vinden is.

Els Boon, sociaal werker en projectleider: “Dit project maakt me zo trots. In Heemstede hebben we iets voor elkaar over, dat merk je in alles. Je ziet dat de VoorleesExpress mensen verbindt. Dat vind ik naast het leesplezier echt een meerwaarde.”

Foto aangeleverd door het Rabobank Stimuleringsfonds.