VoorleesExpress verguld met kinderboeken van Blokkerklanten

Heemstede – In het kader van de landelijke campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ overhandigde Sander Steggink van boekhandel Blokker onlangs een flinke stapel van de klassieker ‘Kleine IJsbeer’ aan de VoorleesExpress. 

“Aan wie geef jij Kleine IJsbeer cadeau?” werd door de Heemsteedse boekhandel gevraagd aan hun klanten. Sinds 12 mei liep de actie om een exemplaar te doneren aan kinderen voor wie een gevuld leesplankje geen vanzelfsprekendheid is. 

Sociaal werker Els Boon was afgelopen vrijdag bij Blokker aanwezig namens de Stichting die zich ten doel stelt dat kinderen tussen 2 en 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Gedurende een half jaar gaat een vrijwilliger met deze kinderen en hun ouders aan de slag met de Nederlandse taal door samen te lezen en voor te lezen. Zij had een van de gezinnen meegebracht met hun voorleesvrijwilliger om de boeken officieel in ontvangst te nemen. 

Taal is de sleutel 

Patricia Hesseling komt al geruime tijd bij het Syrische gezin in huis en wordt door de zusjes Alaa (8) en Tasneem (4) Al Ayoubi beschouwd als hun oma in Nederland. De meisjes zijn dol op boeken, vertelde Patricia en ze waren dan ook zichtbaar verrast met een eigen exemplaar van IJsbeer die een avontuur beleeft in de tropen. Naast lezen zijn zowel Patricia als de zusjes dol op knutselen, tekenen en allerlei andere creatieve bezigheden. Alaa die in groep 3 zit van de Voorwegschool weet het al, ze wil later kunstenaar worden en bovendien architect van huizen en flats. Onlangs werd het werk van Leonardo da Vinci en het thema Renaissance op school behandeld en ze heeft er veel van opgestoken. 

Moeder Amani Alshbli onderstreept nogmaals het belang van taal voor haar kinderen om mee te kunnen doen in de maatschappij. “Wij wonen nu hier in Heemstede en dus is Nederlandse taalbeheersing de sleutel tot hun toekomst.” Zij heeft lovende woorden voor de wijze waarop taalstimulatie geregeld is: “Een deel van mijn familie woont in Duitsland, maar in Nederland is de bibliotheek veel toegankelijker voor iedereen en verder zijn wij natuurlijk enorm blij met de VoorleesExpress.” 

Veel positiviteit deze middag in de boekhandel en Sander Steggink sluit zich hierbij aan: “Het zijn onze klanten die ruimhartig de portemonnee hebben getrokken, zodat we niet alleen de VoorleesExpress blij kunnen maken, maar ook de kinderafdeling van het Spaarne ziekenhuis, de Voedselbank, Humanitas Get a Grip en de Haarlemse Alliantie Tegen Kinderarmoede hebben een doos met boeken ontvangen.” 

Foto: Mirjam Goossens.