Vijftien Valentijnstaarten van Tummers naar mantelzorgers

De vader van Vincent van den Bosch, eigenaar van Tummers Patisserie in Heemstede en Hoofddorp, had een goede relatie met ‘het Schiedammertje’, een weekblad in Schiedam, vergelijkbaar met de Heemsteder. Met correspondente Mieke ging hij in Schiedam op zoek naar Valentijnengeltjes, mensen die op de achtergrond goede dingen verrichten en die mensen kregen dan op 14 februari een Valentijnstaart.

Patisserie Tummers zocht dit jaar weer Valentijnengeltjes samen met de Heemsteder. Via het Loket van de gemeente (Corine Mens), kreeg de Heemsteder een aantal mantelzorgers door Tandem uitgezocht om met Valentijn een hart onder de riem te steken. Die mensen zijn betrokken geraakt bij de verzorging van familie, vrienden of  buren die het niet alleen meer redden. Dat gaat meestal vanzelf, je rolt er in en aanpakken. Als je vijftien Valentijntaarten bezorgt met chauffeur Richard krijg je respect voor mantelzorgers.

Wat er allemaal komt kijken bij chronische zieken en hulpbehoevenden. Uit bed halen, wassen, verzorgen, eten, daarnaast vaak nog je eigen gezin laten draaien, mantelzorg heeft zoveel gezichten. Gelukkig is Tandem er met ondersteuning. Met  consulenten die mantelzorgers helpen met o.a. informatie, advies, begeleiding, emotionele ondersteuning en praktische hulp. Tandem organiseert ook lotgenotengroepen, bemiddelt bij inzet van vrijwilligers en organiseert trainingen en workshops. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, niet eens professioneel werk, geen bewuste keuze. Een taak omdat het niet anders kan, nodig is en bijna vanzelfsprekend.

Vincent is nooit vergeten hoe buren en vrienden zijn vader in Brabant verzorgden met boodschappen, bezoeken, elke dag Valentijnengeltjes om je heen, want zoonlief woont ver weg en heeft een eigen zaak die veel aandacht vraagt. Maar zoon Vincent kwam veel, kende alle mantelzorgers rondom zijn vader en heeft ze na het overlijden van zijn vader in Heemstede allemaal verwend met en groots culinair diner. De Valentijnstaarten van patisserie Tummers die op Valentijnsdag 14 februari werden uitgedeeld waren dan ook een hart onder de riem voor  mantelzorgers.

Ton van den Brink