Veteranen ‘in de mood’

Met een herdenkingsbijeenkomst bij de gedenksteen voor militairen uit Heemstede die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in het voormalige Nederlands-Indië, begon op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan de Dag voor de Veteranen, op zaterdag 17 juni. Georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de Adviescommissie Veteranen. Kransen werden gelegd door burgemeester Marianne Heeremans en Marc Westendorp namens de veteranen. De Teisterband speelde muziek die past bij deze gelegenheid. Op de Herfstlaan stonden de militaire voertuigen van Keep them Rolling uitnodigend klaar om belangstellenden mee te nemen naar het Raadhuis. Leuk zo`n ritje in een ruim 70 jaar geleden afgeveerde legertruck of Jeep. Je rook bij het starten de geur van benzine uit 1945. Bij het Raadhuis kregen de leden van de Teisterband de primeur van de nieuwe haring die cateraar Edwin van Wieringen zelf uitdeelde. De haring werkte uitstekend, want met dirigent Miklós Fürst maakten de veertig Teisterbanden er een waar Glen Millerfeest van. Ze waren echt ‘In the Mood’. Voor de 180 uitgenodigde veteranen de juiste sfeer om hun dag te vieren. Met uitgebreid informeren naar gezondheid, sores en ook leuke dingen als: “Hoe was je trouwdag Bert”? De veldkeuken, berekend op snel grote happen klaar te maken, kon de kinderen net bijhouden die maar pannenkoeken wilden. Onder de veteranen was de pannenkoek met spek favoriet. Hapt zo lekker weg met korenwijn die eigenlijk bedoeld was bij de haring, maar die kwam pas later. Vers gevangen volgens Edwin. Kees Eikelenstam had intussen zijn bloemen en fles port te pakken. Kees was bij elke veteranendag prominent aanwezig maar lag gewond in bed en werd toch even verwend door zijn kameraden. Majoor van de Mariniers, Steven Baan, gaf in een kort woord de veteranen een stevig hart onder de riem, hij gaf aan dat we alle demonstranten die tegen de oorlog zijn moeten bedanken, omdat de defensie daarvoor is er om dat te handhaven.

De nieuwe haring werd geproefd, een legerjeep vakkundig gesloopt en in vier minuten weer in elkaar gezet en verdraaid, hij liep weer. Een oefening voor ‘Wedden dat?’

Met een toer door Heemstede in de legervoertuigen van Keep them Rolling werd de Veteranen dag een heerlijke herinnering.

Ton van den Brink