Hooikoorts

Veelvoorkomende uitingen en symptomen van hooikoorts

PARTNERBIJDRAGE

Ben je aan het niezen, heb je een verstopte neus en heb je jeukende ogen? Grote kans dat je hooikoorts hebt. Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel van grassen en bomen, ook wel pollen genoemd. Het piekseizoen van hooikoorts is de lente, omdat pollen het meest in de lucht terechtkomen wanneer alles in bloei staat. De bloeiperiode van grassen en bomen verschillen echter, dus kun je last hebben van hooikoorts in de periode van februari tot en met september.

Pollen veroorzaken een ontstekingsreactie in je neus, keel en ogen, wat resulteert tot verscheidende symptomen. Vaak worden de symptomen van hooikoorts vergeleken met die van een verkoudheid. Het grootste verschil tussen hooikoorts en een normale verkoudheid is de duur van de symptomen. Terwijl verkoudheid na een paar dagen meestal overgaat, kunnen de klachten van hooikoorts voor een veel langere periode aanhouden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende symptomen van hooikoorts, zodat je weet waar je op moet letten tijdens het pollenseizoen. Ga voor meer informatie en mogelijke behandelingen naar Symptomen bij hooikoorts | Alles over allergie

Niesbuien

Niezen is een van de meest voorkomende symptomen van hooikoorts. Mensen met hooikoorts hebben vaak last van herhaaldelijke en ongecontroleerde niesbuien, vooral tijdens het pollenseizoen.

Tranende en jeukende ogen

Irritatie en jeuk aan je ogen, samen met tranen, zijn veelvoorkomende symptomen van hooikoorts. Het constante jeukgevoel kan variëren van mild tot ernstig en kan ervoor zorgen dat je de drang hebt om continue in je ogen te wrijven. Door de irritatie kunnen je ogen ook rood en ontstoken lijken.

Loopneus

Een waterige neus, oftewel een loopneus, kan optreden bij mensen met hooikoorts door een ontstekingsreactie ven het neusslijmvlies op pollen. Dit kan leiden tot irritatie en ongemak. Een loopneus kan vervolgens weer voor een verstoorde ademhaling en problemen bij slapen veroorzaken.

Verstopte neus

Ontsteking en zwelling van het neusslijmvlies kunnen leiden tot een verstopte neus bij mensen met hooikoorts. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken en de slaap verstoren. Bovendien kan de zwelling van het neusslijmvlies je geur- en smaakvermogen verminderen.

Jeukende neus en keel

Constante jeuk in de neus, keel en gehemelte is een ander veelvoorkomend symptoom van hooikoorts. Dit kan leiden tot ongemak en irritatie en de constante drang om te schrapen of te hoesten.

Kriebelhoest

Hoesten, als reactie op irritatie van de keel en luchtwegen door pollen, is een ander symptoom van hooikoorts. Vaak betreft het een droge en irriterende hoest, zonder slijmproductie. Een kriebelhoest kan leiden tot irritatie van de keel en verstoring van de slaap.

Vermoeidheid

De constante inspanning van het immuunsysteem om allergenen te bestrijden, kan leiden tot vermoeidheid bij mensen met hooikoorts. Dit kan voor veel irritatie en ongemak zorgen.

Benauwdheid

Sommige mensen hebben last van milde ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid. Dit kan komen door een ontsteking of zwelling van de luchtwegen als reactie op pollen. Het is vergelijkbaar met wat optreedt bij astma.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan optreden als gevolg van ontstekingen van de sinussen en de weefsels rondom de neus en het voorhoofd. Deze ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door pollen.

Het herkennen van deze symptomen is belangrijk voor een juiste diagnose en behandeling van hooikoorts.  Mensen die vermoeden dat ze hooikoorts hebben, moeten een arts raadplegen voor advies en behandelingsopties. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen van hooikoorts onder controle worden gehouden, waardoor je er tijdens het pollenseizoen geen last meer van hebt. Tegenwoordig heeft 1 op de 8 mensen in Europa hooikoorts, dus je staat er nooit alleen voor.