Veel activiteiten in Teylers Museum Haarlem

Haarlem – Een stadswandeling langs de Haarlemse plekken die Wybrand Hendriks schilderde, een familierondleiding waarin je ontdekt wie deze veelzijdige kunstenaar nou eigenlijk zélf was en een snelkookpansessie waarin je in gesprek gaat over rijkdom, schaarste én soep: rondom de pas geopende tentoonstelling in Teylers Museum ‘Wybrand Hendriks was hier!’worden veel extra activiteiten georganiseerd. Belangstellenden zijn welkom aan het Spaarne 16, Haarlem.

Veelzijdig kunstenaar 
Wybrand Hendriks was hier! geeft een overzicht van het veelzijdige, tot de verbeelding sprekende werk van Wybrand Hendriks (1744-1831). Deze kunstenaar woont aan het einde van de achttiende eeuw in Pieter Teylers Huis en is verantwoordelijk voor de gang van zaken in het pas geopende Teylers Museum. In zijn tijd als directeur van de kunstverzameling wordt de collectie verrijkt met fenomenale tekeningen van meesters als Rembrandt en Michelangelo. Maar bovenal is hij een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Hij maakt uiteenlopend werk: karakteristieke – soms bijna karikaturale – portretten, uitbundige stillevens, stadsgezichten en landschappen. 

Snelkookpan
Hendriks beeldt niet alleen de rijke, maar ook de arme Haarlemmers af. Bijvoorbeeld op het schilderij ‘De soepuitdeling’ met de soepkeuken waar mensen in de strenge winter van 1814/1815 extra te eten kregen. De soep werd gekookt in een snelkookpan, op het eerste gezicht niet echt een sexy uitvinding, maar daar dachten ze in de achttiende eeuw heel anders over. Met de pan, ook onderdeel van de collectie van Teylers Museum, kon soep efficiënter worden gekookt. Daarmee werd de soepuitdeling aan armen verbeterd. Ga tijdens een ‘snelkookpansessie’ in gesprek over rijkdom en schaarste in het authentieke Teylers Museum. In een speciale snelkookpansessieop 13 en 27 oktober, worden bijzondere ervaringen gedeeld middels een interactieve rondleiding en een verdiepend gesprek met de deelnemers. En ben je nieuwsgierig hoe dove mensen kunst beleven? Doe dan mee aan de rondleiding op 7 oktober door Martine Wattel van Stichting IN Gebaren.

Geschiedenis en Wetenschap
De activiteiten rondom Wybrand Hendriks was hier!, de Maand van de Geschiedenis, het Weekend van de Wetenschap, de Museumnacht Kids en de herfstvakantie: oktober barst uit zijn voegen van de extra activiteiten. Van meetekenen aan een enorme roltekening tot een hackaton, van een praktijkcollege tot een speurtocht of een workshop waarin je portret tot leven komt: kijk voor meer informatie en het bestellen van tickets op teylersmuseum.nl.

Foto: Mike Bink