Heemstede – Goed nieuws. Willem van Dam verkoopt van zijn ambachtelijk ijs in bekers van 750 ml het hele jaar door. Zo kan iedereen de hele herfst en winter blijven genieten van het fameuze Van Dam ijs in maar liefst 20 smaken. Nu in de aanbiedingsprijs van €14,75 voor €9,95 inclusief 6 gratis hoorntjes!
IJs als een taartje
Het ijs kan naar wens gepresenteerd worden als een smaakvol toetje. Willem: “Ons hazelnootijs heeft bijvoorbeeld een laagje hazelnoten bovenin. Keer het om op een bord en je hebt een geweldig dessert, eventueel versierd met slagroom.
Wij maken overigens alles zelf. Met verse ingrediënten van natuurlijke grondstoffen van lokale bedrijven. Zoals de rauwe melk van boerderij Van der Hulst naast College Hageveld. Wij pasteuriseren de melk vervolgens zelf in het atelier achterin de winkel.”
Warm gevoel voor een ijskoud product
Willem heeft als eigenaar van de chocolaterie heeft overduidelijk – naast een passie voor chocola – een warm hart voor ijs. “Het maakt me blij als ik de mensen zie genieten; een opa die met zijn kleinkind een ijsje eet op ons zonnige terras en het kindje verzucht: opa, jij bent de liefste opa van de hele wereld. Dat is toch het mooiste wat er bestaat””, glimlacht Willem. “Even een ijsje eten is voor veel mensen een lekker rustpunt in de drukte van de dag.”
30 jaar Van Dam chocolade en ijs in Heemstede
Chocolaterie Van Dam is nu een begrip in Heemstede en ver daarbuiten. Maar ooit begon Willem van Dam in 1995 in een kleiner pand aan de Binnenweg met één medewerker. 20 jaar geleden verhuisde hij zijn winkel naar de huidige locatie aan de Raadhuisstraat 60 met inmiddelshele groep medewerkers en in de zomer een enthousiast team van 25 ijsverkopers die tot in de avond ijsjes scheppen.
Willem: “Toen ik een eigen zaak begon, had ik een heel duidelijk plan voor ogen, namelijk zelf producten maken van oorspronkelijke grondstoffen, dus van gember, vanille, kaneel en hazelnoten, met melk van de boer. Er was geen ruimte voor een plan B, want het gaat gewoon lukken, zo eigenwijs was ik wel.”
Niet over één nacht ijs
Geslaagd daarin is Willem van Dam zeker en als zoon en kleinzoon van een banketbakker is hij daar best trots op. “Ik was al op jonge leeftijd bezig met het versieren en bewerken van chocolaatjes. Het fijne werk, daar lag mijn toekomst, dat wist ik zeker. Willem van Dam ging niet over één nacht ijs om zijn doel te bereiken: “Alvorens een eigen zaak te beginnen heb ik bij tien verschillende banketbakkers in tien jaar tijd het vak kunnen leren, Bij iedere banketbakker leerde ik wat ik wel en wat ik niet moest doen, een geweldige leerschool al met al.”
Voor alle klanten die op zoek zijn naar het ambachtelijke ijs: de grote diepvrieskast met glazen deur in de winkel is niet te missen en geeft een goed overzicht van de diverse smaken, met toppers als Hemelse Modder, pistache en chocolade. Nog tot eind van de maand november verkrijgbaar voor de actieprijs.
Adres: Raadhuisstraat 60 in Heemstede.
Foto’s: Willem Van Dam’s vermaarde ijs is hele jaar door verkrijgbaar. Foto’s aangeleverd.

