Universele beelden die een tijdloze wereld oproepen

Nicolet en Corrie Swaak (moeder en dochter) exposeren ‘tijdloze werelden’ bij het Seinwezen aan de Kinderhuissingel 1 te Haarlem. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 augustus en maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur te bezoeken.

Voor kunstenaar Nicolet Swaak is de zee met haar dieren een belangrijke inspiratiebron. Zo maakte ze in het begin van haar loopbaan kleine objecten, waarbij ze vissenbotjes, vogelschedeltjes, krabbenpoten en –schilden gebruikte.

Tijdens vakanties naar Ierland werden zeeschatten gezocht en meegenomen naar huis. Thuis worden vissenbotten gehaald bij de visboer. Eenmaal schoon, verwerkt zij ze in de objecten waardoor haar kunst een samenstelling van verschillende dieren wordt.
Eerst waren deze objecten het eindproduct, nu fotografeert Nicolet ze. Doordat ze worden vergroot en het contrast versterkt wordt, ontstaat er een geheel nieuwe werkelijkheid.

Corrie Swaak, de 85-jarige moeder van Nicolet, is opgeleid als fotografe aan het toenmalige Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveldacademie,.

“De fotografie leerde mij wachten op het juiste moment, en kiezen voor het onomkeerbare vastleggen van dat moment. De mens speelde daarin jarenlang een beeldbepalende rol zonder verhalend te worden.
Mijn foto’s van de laatste jaren kennen echter een duidelijke kentering. Ik concentreer me op het landschap en de invloed van de jaargetijden en het weer daarop.” In de landschappen zoek ik beweging, sfeer, het steeds veranderende licht. Universele beelden die een tijdloze wereld oproepen.

Foto: Corrie Swaak.