5_2018_kunstkring_nieuw seizoen

Uniek stukje teamwork bij Heemsteedse Kunstkring: 42 voorstellingen!

De selectie uit het lokale theateraanbod is dit jaar voor het eerst gemaakt door het hele bestuur van de Heemsteedse Kunstkring. Een uniek stukje teamwork dat resulteerde in maar liefst 42 voorstellingen in theater de Luifel, de Oude Kerk, Stadsschouwburg Velsen, Stadsschouwburg Haarlem en De Meerse Hoofddorp. Monique Klompé ontving vrijdagavond in de Burgerzaal tweehonderd leden en belangstellenden, zij presenteerde de directies en programmeurs van de theaters van Heemstede Cathelijne Noorland, Yvonne van Popta Stadsschouwburg Haarlem, Katja Brenninkmeijer van De Meerse Hoofddorp en Jacob Bron van Schouwburg Velsen, die een boekje open deden over de voorstellingen die de het komend seizoen 2018/2019 gepland zijn. Monique wilde nog wel een nieuwtje kwijt: Naast het bekende busvervoer naar theaters buiten Heemstede, is de KoBus nu beschikbaar voor vervoer van huis naar een van de Heemsteedse podia met als kosten 7,50 euro voor uit en thuis.

Presentatie seizoen 2018/2019

Er zijn enkele voorstellingen die door het programmateam met trots zijn binnengehaald. Zo was de altijd enthousiaste directeur van Velsen, Jacob Bron lyrisch over ‘Ragus’, betekent passie-vuur, een muziek en dansshow; één van de absolute parels uit de Ierse dans- en muziektraditie. Een wervelend feest vol kleur, klank en ritme, dat je meesleept in de sfeer van een volksfeest op een Iers dorpsplein. Gestoeld op authentieke dansstijlen met razendsnel voetenwerk, hartverwarmende songs en prachtige kostuums. Cathelijne Noorland, begaafd pianiste maar ook programmeur voor de Oude Kerk, speelt met haar Friends op 23 september in de Oude Kerk, waar zij klarinettist Arno Stoffelsma en altvioliste Dana Zemtsov begeleidt op piano. Kamermuziek begeleiden is haar lust en haar leven. Cathelijne vertelde ook dat Pieter Derks vrijdag 26 oktober in de Luifel komt. Pieter Derks keert de wereld opnieuw binnenstebuiten op zijn geheel eigen geestige en gevatte wijze. Van het kleinste leed tot het grootste nieuws, met rake grappen belicht hij alles van de andere kant. Lichtvoetig, scherp en in een roemrucht tempo dat je anderhalf uur lang op het puntje van je stoel houdt. Nog even komt Jacob Bron met Brigitte Kaandorp, ‘De parel van IJmuiden’ die orde zoekt in haar vrolijke chaos, in Velsen op 2 februari. Katja Brenninkmeijer had nu al schik in de ‘Single Camping’ waar Juf Ank van de Luizenmoeder, Ilse Warringa, Tjitske Reidinga, Peter Blok, Rop Verheijen en Elise Schaap in een zoetzure muzikale komedie de ‘Happy Singles’ uithangen.

Flirten met een wc-rol onder de arm, een tikkeltje absurd, uitvergroot en hilarisch in De Meerse in Hoofddorp op 16 februari. Yvonne van Popta van de Staddsschouwburg Haarlem presenteerde Scrooge, de vierde editie binnen de rijke Haarlemse Scrooge traditie en ooit door Heemstedenaar Eric van Muiswinkel begonnen, wordt voortgezet door twee ‘zure’ Haarlemmers, Bert Bunschoten en Wigbold Kruyver van Het Volk. De programmeurs hadden nog veel meer te vertellen. U kunt dat allemaal lezen in de prachtige brochure van de Heemsteedse Kunstkring. Zie www.heemsteedsekunstkring.nl

Ton van den Brink

Vlnr: Monique Klompé, Jacob Bron, Cathelijne Noorland, Yvonne van Popta en Katja Brenninkmeijer.