Tuin van deze week: genieten op diverse terrasjes

Deze week aandacht voor de prachtige achtertuin van Jeanine R. Van Oijen, mooi aan het water gelegen achter de Alberdingk Thijmlaan, grenzend aan landgoed Berkenrode.
De lijnen in de tuin zijn strak met verschillende niveaus, maar de borders zijn in cottagestijl met een grotenvariëteit aan bloeiende vaste planten en heesters. Jeanine in haar mail: “Ik heb het zo uitgedacht dat er van het vroege voorjaar tot de late herfst altijd wel iets bloeiends te bewonderen is. Elke zomer bedenk ik er weer een andere beplanting met eenjarigen voor. Dit jaar paars, lila en grijs. We hebben vele soorten clematissen, rozen, geraniums en Zeeuws knoopje. En momenteel staan de phloxen en anemonen erg mooi. In de potten die het terras verfraaien, staan verschillende soorten agapanthus, fuchsia en hortensia.” Ze vervolgt: “Het leuke is dat we op verschillende terrasjes kunnen genieten van onze tuin: ’s ochtends met een kopje thee bij het huis, op de warme dagen op het houten vlonderterras aan het water en ’s avonds eten we met een avondzonnetje op ons rozenterrasje.”
Blikvanger is het tuinbeeld ‘Groei’ van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel. Een stoer tuinbeeld van Belgisch hardsteen dat bij elk weertype een andere kleur grijs aanneemt. Groei staat aan de voet van de koelreuteria, de blazenboom, die momenteel uitbundig zachtgeel bloeit. Een prachtige boom!
Een ander mooi item is de grote antieke stookpot uit een Duitse hoogoven. Jeanine: “Mijn grootvader kreeg die in de jaren 20 van de vorige eeuw. En sindsdien heeft deze stookpot al 3 generaties, van moeder op dochter, een ereplek in de tuin.”

Ook trots op uw tuin? Stuur uw foto(’s) naar redactie@heemsteder.nl Meedoen kan tot en met eind augustus. Win mooie prijzen, beschikbaar gesteld door Tuincentrum De Oosteinde met filialen in Hillegom (grens Bennebroek) en Vijfhuizen (grens Haarlem). Kijk op: www.deoosteinde.nl
Succes!