Toekomst Jan van Goyenstraat onderwerp op discussieavond

Er waren ongeveer 400 gezinnen aanschreven om mee te praten over de toekomst van de Jan van Goyenstraat. Het onderwerp: een leefbare en florerende winkelstraat. Ongeveer 12 winkeliers en 35 buurtbewoners kwamen op woensdag 21 februari naar het raadhuis om te discussiëren. Er zijn zeker een aantal problemen in deze populaire winkelstraat. Er is leegstand, het vinden van nieuwe ondernemers gaat moeizaam. De winkeliers zijn van mening dat de hoge huren daar mede debet aan zijn.

Het bestemmingsplan is zo strikt dat niet elk willekeurige bedrijf zich hier mag vestigen. Ook de horeca zit aan het maximaal toelaatbare. Wel mogen winkeliers een koffiecorner inrichten tot maximaal 16 zitplaatsen. Als er ruimte is ook een terras van 1,5 meter diep. De aanwezigen vonden wel dat een daghorecazaak gewenst is. Avond- en nachthoreca vinden, vooral de buurtbewoners, ongewenst.

Wat de winkeliers graag zien is dat er winkels bijkomen die publiek trekken. Dat kan ook een fitnessclub zijn in combinatie met de verkoop van sportkleding. Er blijkt behoefte te bestaan aan een snackbar, een kranten- en tijdschriftenwinkel met een Post NL functie. Ook een fietsenmaker wordt node gemist, evenals een banketbakker annex lunchroom. Ook voor speciaalzaken zijn volop mogelijkheden om goede zaken te doen. Een van de buurtbewoners riep op het winkelbestand te concentreren tot die artikelen die in en om het huis nodig zijn.

Er waren ook wat klachten te horen. Zo vindt men dat er vaak te hard wordt gereden. De parkeercontrole wordt gehekeld. Als men vlug even een krop sla gaat halen en even vergeten is de parkeerschijf de plaatsen heb je een bon van €95 te pakken. De controleurs rijden de straat in, schrijven snel een paar bonnen en weg zijn ze weer. Dit zou veel vriendelijke moeten. Langparkeerders zijn er niet en er is volop ruimte. Voort meer parkeerplaatsen voelen de deelnemers niet.

Woonruimten rukken op in de straat. Om dit te voorkomen wil men woningen alleen bestemmen aan de randen van de straat. Op zondag zou de gemeentelijke stofzuiger de boel eens moeten schoonvegen. Stemmen gingen op om een geregeld overleg tussen de winkeliers en de buurtbewoners te starten. Onderwerpen: vuil, geluidsoverlast, stank, inrichting en parkeren. De politiek kan met de op- en aanmerkingen aan de slag, al hebben zij weinig invloed op binnenhalen van geïnteresseerde ondernemers om zich in de Jan van Goyenstraat te vestigen. Beperkende regeltjes weghalen, dat kan de politiek wel.

Eric van Westerloo