Toch WK-titel met ups en downs voor Nederlands bowlingteam

Afgelopen week keerde de Heemsteedse bowler Jeffrey van de Wakker terug in Nederland met het Nederlandse WK-team van het Wereldkampioenschap in Las Vegas dat tussen 25 november en 4 december plaatsvond. In het Nederlandse team wist teamgenoot Xander van Mazijk de WK-titel op 27 november binnen te slepen, waarbij hem een gouden medaille ten deel viel. Hij versloeg in Las Vegas de Taiwanees Wu Hao Min en wist in de finale zeven strikes en drie spares te gooien om tot zijn overwinning te komen. Een sublieme prestatie. Xander is niet de eerste Nederlander die de geschiedenis ingaat als individueel wereldkampioen bowlen. In 1995 won Michael Sassen, tevens coach van Xander, in Reno de all events. En in 1999 behaalde Nico Thienpondt in Abu Dhabi brons in de singles.

Toch verliepen de overige resultaten van het Nederlandse team met de nodige ups en downs. Wat in de start meezat zakten steeds een beetje verder weg. Alleen Jeffrey van de Wakker kon nog goed afsluiten met een 235 game. Met een total pinfall van 5679 eindigde het team uiteindelijk op een 21e plaats.
Jeffrey van de Wakker: “De singles gingen bij mij niet zo goed. Uiteindelijk ben ik 173ste geworden. Na wat materiaalaanpassingen werden mijn bowlingprestaties in de dubbels wat beter en wist ik de 72ste plaats te behalen. Bij de eerste dag van de trio’s ging het heel erg goed, we stonden vijfde met 14 pins achterstand op de nummer 4. Zelf had ik nog de een na hoogste serie van de dag. Helaas konden we deze tendens niet op de tweede dag vasthouden en zijn we uiteindelijk 16de geworden. Vol goede moed ben ik het teamevenement ingegaan, maar ook hier ging het niet top. Dit resulteerde in een 21ste plaats. Verder wist niemand de top 24 in de all events te halen. Ook Xander van Mazijk niet die de gouden medaille won met de singles. Bij de dames heeft alleen Ghislaine Stigter-van der Tol de top 24 gehaald en is zij uiteindelijk in de top 8 gekomen.”

Bart Jonker

Foto: Jan Jaap van der Sar