meeting

Tips voor werknemers om duurzaam inzetbaar te blijven in een veranderende arbeidsmarkt

PARTNERBIJDRAGE

We brengen een heel groot deel van ons volwassen leven werkend door. Hoewel je meestal niet je hele loopbaan voor dezelfde werkgever werkt, uitzonderingen daargelaten, wil je er wel voor zorgen dat je plezier hebt in je werk en dat je er energie van krijgt. Kortom: je wilt duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Wat houdt duurzame inzetbaarheid in? Hoe zorg je ervoor dat je duurzaam inzetbaar blijft? We nemen je graag mee in dit artikel.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Bij duurzame inzetbaarheid komt het er vanuit de HR op neer dat je wilt dat mensen fysiek en mentaal gezond zijn, en dat je daar als werkgever dan ook actief op toeziet. Waar moet je aan denken bij fysieke en mentale gezondheid? Een werkgever beschermt bijvoorbeeld werknemers op een werkplaats met beschermende kleding, of stuurt monteurs niet op pad zonder schoenen met stalen neus. Ook heeft een werkgever die graag duurzaam inzetbaar personeel rond heeft lopen oog voor opleidingsvragen en wordt ontwikkeling op de werkvloer gestimuleerd. Ook als dat betekent dat iemand zijn of haar carrière elders gaat voortzetten.

Tip: Blijf een leven lang leren

Onze eerste tip om ervoor te zorgen dat jij duurzaam inzetbaar bent en blijft, en altijd met plezier naar je werk gaat: blijf een leven lang leren! Je bent, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, nooit te oud om te leren. Wanneer je ieder jaar één of meerdere cursussen, masterclasses of trainingen volgt, zul je merken dat je steeds beter wordt in je vak. Ook geeft leren de mens energie. Heb je het gevoel dat je niet helemaal op je plek zit? Overleg dan met jouw werkgever over de mogelijkheden van een loopbaantraject om erachter te komen welke volgende stap perfect bij jou past.

Tip: Praat met je werkgever

Een ander belangrijk punt is dat je vooral blijft praten met je werkgever. Zo voorkom je dat eventuele frustraties te hoog oplopen, dat je overloopt in het werk omdat er simpelweg te veel op je bordje ligt, of dat je werkzaamheden doet die eigenlijk helemaal niet zo goed bij jou passen. Het, samen met je werkgever, op zoek gaan naar oplossingen kan zorgen voor een nieuwe impuls in jouw werk. Het allerbelangrijkste blijft namelijk dat je blij bent, met een glimlach op de werkvloer verschijnt en plezier hebt in je werk. Want het hebben van plezier is misschien wel het grootste geheime ingrediënt voor duurzame inzetbaarheid.