Tips voor een veilige Nieuwjaarsduik

Op 1 januari verwacht Reddingsbrigade Nederland dat weer vele Nederlanders het nieuwe jaar met een duik in het water zullen beginnen tijdens een van de Nieuwjaarsduiken in het land. Al jaren letten de vrijwillige helden van de Reddingsbrigade op de veiligheid van de duikers tijdens dit traditionele Nederlandse evenement. Om deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen geeft de Reddingsbrigade een aantal handige tips. Vooral ‘wild duiken’ wordt afgeraden.

1) Duik alleen waar toezicht is 

Wil je op 1 januari het frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid
Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3) Doe alleen mee als je je fit voelt
Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Beter op tijd laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

4) Bescherm jezelf tegen de kou
– Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte
– Smeer je eventueel in met vaseline of draag een neopreenpak
– Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan

5) Warm goed op na de duik
– Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de kou uit je lichaam te werken
– Draag tijdens het opdrogen een badjas
– Zoek een warme omgeving om je aan te kleden