Tentoonstelling over unieke objecten uit wrak plantageschip

Kennemerland – Op 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, is de nieuwe tentoonstelling Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden bij Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum officieel geopend. De tentoonstelling toont unieke objecten uit een gezonken plantageschip en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ die uit het wrak tevoorschijn kwam. 

Mysterieuze vangst

In 2001 kwam in de netten van garnalenkotter Emmie net buiten de haven van Oudeschild (Texel) een mysterieuze houten kist naar boven, dik begroeid met zeepokken. De vissers lichtten de deksel en zagen stapels lange, ijzeren messen met een houten handvat. Sportduikers vonden later het bijbehorende wrak. Het bleek het wrak van een plantageschip dat in 1822 onderweg was naar de Nederlandse plantages in Zuid-Amerika maar bij Texel strandde en zonk.

Tijdscapsule

Jarenlang lag het wrak van het schip als stille getuige van een koloniaal verleden op de bodem van de zee. Na de vondst van het wrak werden er veel scherven gevonden tussen de houten spanten die uit het zand opstaken waardoor het al gauw de naam ‘Schervenwrak’ kreeg. Tijdens het jarenlange onderzoek dat volgde bleek het wrak van het plantageschip een ware tijdscapsule met goed bewaarde objecten. Uit de buik van het schip kwamen rijkversierde serviezen, pijpen en sierbeslag tevoorschijn, maar ook de kapmessen, hakken en schoppen voor gebruik op de plantages en in de suikerfabriek; twee werelden in één wrak. 

Kinderlijn

Door de tentoonstelling is ook een speciale kinderlijn verweven voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Door te beleven, te kijken, te luisteren en te doen wordt via de kinderlijn een opening geboden samen het gesprek aan te gaan over het slavernijverleden.

Verborgen Noord-Holland

Op 1 juli is tevens de tentoonstelling Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld geopend in provinciehuis Paviljoen Welgelegen (Haarlem). De tentoonstelling laat via beeldmateriaal en objecten uit die tijd én de reflectie daarop door hedendaagse kunstenaars zien welke sporen vier eeuwen kolonialisme hebben achtergelaten in Noord-Holland. 

Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden is van 2 juli t/m 5 maart 2023 te zien bij Huis van Hilde. Kijk voor meer informatie op www.huisvanhilde.nl.

Foto: Ensemble-luxegoederen. (foto-Archeologie-West-Friesland)