Syrische studenten tonen hun kunst

Het Podium voor Architectuur opent op donderdag 2 februari de tentoonstelling ‘(T)huis voor Ontheemden’ in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Een gelaagde en informatieve tentoonstelling over een gecompliceerd, sociaal-maatschappelijk onderwerp dat voortdurend vraagt om een dialoog.

De komst van grote aantallen vluchtelingen lijkt meer dan ooit een morele en organisatorische uitdaging voor onze samenleving. Wie vangt ze op? En waar? Wat voor woningen zijn geschikt? En hoe kun je als ontwerper bijdragen aan integratie en begrip? Een route door de passage van het Cultuurgebouw brengt de bezoekers langs ontwerpen, kansen, zienswijzen en opvattingen.

Onderdeel van de tentoonstelling is de reizende tentoonstelling ‘A Home Away From Home’, een initiatief van Atelier Rijksbouwmeester en COA waarmee opgeroepen wordt om nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers en andere woningzoekenden te ontwerpen. De tentoonstelling toont de zes winnende ontwerpen van de ruim 360 inzendingen. Ook laat Woningcorporatie Ymere zien welke oplossing zij bedachten voor de huisvesting van statushouders.

Scholieren van het Haarlemmermeer Lyceum en het Herbert Vissers College zijn actief betrokken geweest bij de inhoud van de tentoonstelling. Zo laten de leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum laten zien hoe een app voor statushouders de informatievoorziening kan verbeteren. De leerlingen van het HVC hebben dit voorjaar tien intensieve weken gewerkt aan de vraag op welke manier statushouders in de Haarlemmermeer gehuisvest kunnen worden.

In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland krijgen drie Syrische studenten de mogelijkheid hun kunst te tonen, nadat zij alles achter moesten laten tijdens hun vlucht. Een prachtige kans om hun werk aan een groot publiek te laten zien.

(T)huis voor Ontheemden is van 2 t/m 26 februari te zien in de passage van Het Cultuurgebouw, Raadhuisplein 9 in Hoofddorp. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. In het kader van deze tentoonstelling worden twee lezingen gegeven op 2 en 9 februari 2017. Meer informatie over de tentoonstelling en lezingen is te vinden op www.podiumarchitectuur.nl