12_2018_symfonisch-blaasoorkest_concert

Symfonisch Blaasorkest Heemstede strooit met noten

Als een bevrijding klonk het eerste nummer ‘Pomp and Circumstance March No.1’ van Edward Edgar, dat nog meer bekend werd met de tekst ‘Land of Hope and Glory’.

Want er was nieuws waar lang op gewacht was en het hele orkest had bezig gehouden. “Wat gaat er met de Pinksterkerk gebeuren waar we repeteren en waar we zelf, met andere orkesten, een podium gemaakt hebben en aanpassingen voor concerten? Ons repetitielokaal, waar vind je zoiets terug in centrum Heemstede.” Grote opluchting dus toen er met de koper van het pand, ‘Stadsherstel’, gepraat kon worden. Met die extra lading begon het concert van SBH zaterdagavond in ‘hun’ Pinksterkerk waar de uitvoering feestelijk klonk. Een concert met als thema ‘noten’, maar het Symfonisch Blaasorkest heeft niet veel noten op hun gezang. Ze blazen liever. Zoals het nummer ‘Concerto d’Amore’ van Jacob de Haan die als componist zoveel betekent voor symfonische muziek.

U kent wellicht het verhaal van Othello, de Moorse generaal die door zijn eigen, jaloerse,  luitenant in de val gelokt wordt en zijn vrouw Desdemona, vermoord tijdens de oorlog die hij voert in Cyprus in de 16e eeuw. Als muziek een moeilijke noot om te kraken en de harmonie in het orkest kwam dan ook pas na lang repeteren. Leon Bosch wilde als dirigent wel, maar uiteindelijk moeten hout en koper het toch doen! Wat een lekker noot werd het. Spaanse dansen van Kees Vlak uit Waterland. Hij componeerde onder andere voor ‘Malando’ en schreef meerdere composities met verbindingen met warme landen. Vandaar zijn ‘Tapas de Cocina’ waarin de dansen als Paso Doble, Jota en Zortzico de aandacht vragen maar zelfs in voetnoten geen noot te vinden is. Wel lekkere muziek. Tot slot een paar nootjes van de Beatles in Liverpool Sound Collection, heerlijk van smaak.

Ton van den Brink