Studenten volgen leiderschapsworkshop met hulp van paarden

Eerstejaarsstudenten Business Studies van Hogeschool Inholland Haarlem kregen deze week de unieke kans om een workshop Persoonlijk Leiderschap (‘Hoe krijg ik de ander in beweging’) te doen bij ‘Bureau van Betekenis’ in de Hilversumse Meent. Ze mochten ervaren hoe het is om in je natuurlijke (leiderschaps)kracht te staan in het contact met een paard.

Eerst werden de drijfveren van de studenten aangesproken met behulp van ‘management drives’. Vervolgens konden ze met de paarden experimenteren om zo te onderzoeken waar hun (leiderschaps)talent lag. Hoe laat je een paard bijvoorbeeld een rondje lopen? Ga je voor hem uit lopen? Of drijf je hem vanuit de achterkant op? Hoe zorg je ervoor dat hij doet wat jij wilt?

De studenten konden hierbij gebruikmaken van leiderschapsprincipes geïnspireerd uit de paardenkudde: de leidende merrie en de drijvende hengst. De leider die voorop loopt in de kudde, is meestal een van de oudere merries. Zij neemt het initiatief om iets te gaan doen, waarop de rest van de groep volgt, vanuit verbinding en vertrouwen. Achteraan de kudde is de positie van de drijvende hengst. Hij bepaalt het tempo. Wanneer hij het nodig acht, zet hij met energie de kudde in beweging, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Er zijn duidelijke parallellen te leggen met leiderschapsposities in het dagelijkse leven.

De studenten hebben zich aan het begin van dit studiejaar aangesloten bij de Haarlem Business Class, een club voor zeer gemotiveerde studenten die meer uit hun studie willen halen. Meer info: http://www.bureauvanbetekenis.nl/