Studenten Nova College in de bres voor sloppenwijken

Haarlemse studenten Amy Brasser, Graciella de Munk, Bas Warmerdam en Esmée Corsmit volgen een opleiding op het Nova College te Haarlem. Tijdens deze opleiding doen zij mee aan een project genaamd Breaking News. Dit project geeft aandacht aan stille rampen. Daarmee worden rampen bedoeld die niet in de media voorkomen en die wat extra aandacht kunnen gebruiken.

“Maandag 25 januari begonnen wij met dit project. We kregen 5 filmpjes te zijn met voorbeelden van verschillende situaties in de 3e wereldlanden. Wij kozen als onderwerp ‘Van hut naar krot’. Hiermee wordt bedoeld dat arme mensen hun huizen (hutten) uit werden gezet om ruimte te maken voor fabrieken, grootschalige landbouw en bovengrondse mijnbouw. Hierdoor kwamen ze terecht in sloppenwijken. Om dit probleem de wereld in te brengen voeren wij een campagne onder de naam ‘Boer zoekt hut’”, aldus Amy Brasser.

Dinsdag 26 januari maakte het groepje het campagneplan. Ook promotie door middel van media-aandacht hoort erbij.  Zo werd een facebookpagina gemaakt, genaamd ‘Boer zoekt hut’.

De studenten vinden het een aangrijpend thema. “Dit onderwerp heeft meer aandacht nodig, zodat er misschien iets aan gedaan kan worden”, zeggen ze.

Daarom gaan ze woensdag 27 januari naar het station in Haarlem. Hier vragen ze aandacht met grote borden met daarop foto’s en weetjes over de situatie in de sloppenwijken. Het doel: mensen te informeren en op de hoogte te brengen van de problemen in ontwikkelingslanden.

“Wij zelf hebben veel geleerd door het Breaking News project. We wisten wel dat de situatie in sommige ontwikkelingslanden slecht was, maar we hebben ons erin verdiept en daardoor hebben we veel informatie gekregen. We vonden het een interessante ervaring en zijn weer heel wat informatie rijker”, aldus het gemotiveerde team.