Stap naar toegankelijk maken religieus erfgoed

De Kathedraal van Haarlem, in de volksmond als Nieuwe Bavo bekend, sluit zich, samen met de Munsterkerk in Roermond en de Walburgiskerk in Zutphen, aan bij het Grootste Museum van Nederland, een samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zestien kerken en synagogen door heel het land.

Sinds de opening vorig jaar hebben zo’n honderdduizend mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennisgemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken van wat niet voor niets het Grootste Museum van Nederland genoemd wordt. Met het toevoegen van drie nieuwe locaties zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent samen met de kerken een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed.

Succesvol eerste jaar

Nederlanders bezoeken in het buitenland de ene kathedraal na de andere, maar in eigen land lopen ze eraan voorbij. Met de opening van het Grootste Museum van Nederland in de zomer van 2017 is een eerste stap gezet om dit te veranderen. Het afgelopen jaar bekeken zo’n honderdduizend mensen extra de ruim 8500 orgelpijpen, 85 kroonluchters, meer dan 320.000 kaarsjes en 1500 m2 glas-in-loodramen, verspreid over bijna 22.000 m2 vloeroppervlakte.

Grotere spreiding en diversiteit

Er worden in de basiliek vele verborgen schatten belicht. Net als bij de andere locaties van het Grootste Museum van Nederland  biedt een audiotour verdieping. Bezoekers horen al dwalend door de kerk bijzondere verhalen of kunnen aan de hand van de tour alle highlights ontdekken.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.
Nieuwe Bavo, Leidsevaart 146, Haarlem. Info: www.nieuwebavo.nl

Huidige tentoonstellingen en activiteiten

T/m 31 oktober KathedraalMuseum
tentoonstelling Mari Andriessen ‘Geloof in Beeld’

T/m 29 september
45ste serie zaterdagmiddagconcerten
Info: www.willibrordusorgel.nl

Sinds 14 juli maakt de Nieuwe Bavo, onder de naam Kathedraal Haarlem, deel uit van Het Grootste Museum van Nederland
Info daarover: www.grootstemuseum.nl