Selectie HFC kon geen mooier cadeau geven

Haarlem – Terwijl alle overige amateurvoetballers nog van de zomerstop genieten, ging de tweede divisie het afgelopen weekend alweer van start. HFC dat op 15 september het 140- jarig jubileum viert, trapte af tegen het altijd sterke HHC Hardenberg. Met een klinkende 3-1 overwinning gaf de selectie van coach Tamerus het startsein voor een periode vol jubileumactiviteiten.

Onder het toeziend oog van KNVB-voorzitter Michael Van Praag, voorzitter van de KNVB amateursectie Jan Dirk van der Zee, burgemeester Jos Wienen van Haarlem en de sportwethouders van Haarlem, Heemstede en Bloemendaal werd de eerste wedstrijd op een perfecte grasmat afgewerkt. HHC kwam in de eerste 45 minuten tot een drietal uitgelezen scoringskansen. Het was onder andere aan HFC-doelman Boks te danken dat het niet tot een treffer kwam. HFC deelde wat speldenprikken uit, maar eenmaal voor het doel kwam het zelden tot een doelrijpe kans. Het ontbrak soms net aan dat beetje geluk.

Gezien de kansen was een voorsprong voor HHC zeker niet onterecht geweest. De rust gaf de beide coaches de gelegenheid een wat andere tactiek uit te dokteren. HFC ging wat feller de strijd aan en zette de wedstrijd naar hun hand. HHC probeerde iets te ondernemen om de vijf man achterin bij HFC beter te bespelen. Als er iemand vanuit deze vijfmans-verdediging mee ten aanval trok, had HHC daar moeite mee. Floris van der Linden bleek een goudhaantje voor HFC. In de 55e minuut kopte hij een fenomenaal genomen corner van Lars Weistra spijkerhand tegen de touwen. HHC zette alles op alles en dat had resultaat. Op het middenveld leed HFC knullig balverlies. Vervolgens gaf de verdediging te veel vrijheid aan HHC-aanvaller Rens Van Benthem. Met een hard en geplaatst schot in de verste hoek wist hij doelman Boks te verschalken. Lang kon HHC niet genieten van het uitzicht op een gelijkspel. Om precies te zijn, na acht minuten trok HFC de winst naar zich toe. Alweer via een kopbal van Van der Linden, nu na een strakke voorzet van Daniël van Son. HHC probeerde het wel maar was deze middag niet erg gelukkig. Dat Vincent Volkert in blessuretijd nog een derde goal produceerde maakte de feestvreugde voor HFC helemaal compleet. De spelers en staf schoven aan in een grote tent op het complex, waarin 190 reünisten genoten van een diner, speeches en een optreden van Freek de Jonge.

Na jaren steevast de eerst seizoenwedstrijd te hebben verloren, zit HFC met nu drie punten eens aan de goede kant van de medaille. Zaterdag 31 augustus speelt HFC uit tegen debutant Noordwijk.