Schrijver Jan Brokken vertelt over ‘De Kozakkentuin’

Donderdag 21 januari geeft schrijver Jan Brokken een lezing over zijn nieuwe boek De Kozakkentuin, ’s avonds om 20.00 uur bij Casca/De Luifel. Herenweg 96 in Heemstede.
De avond wordt gehouden in samenmerking met Boekhandel Blokker in Heemstede.

In De Kozakkentuin beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michajlovitsj Dostojevski. De levensgeschiedenis van de familie Von Wrangel werd door Brokken eerder beschreven in zijn magistrale Baltische zielen. De nazaten van de familie attendeerden Brokken op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Er bleek een verzameling documenten, memoires en brieven bewaard te zijn gebleven. Brokken verdiepte zich in dit rijke archief en schreef een boek over deze vriendschap, die bijna een kwart eeuw heeft geduurd. Met grote verbeeldingskracht reconstrueert Brokken de wereld waarin beide jongemannen leefden, werkten en beminden, met verve schetst hij de turbulente gebeurtenissen in het Rusland van de tweede helft van de negentiende eeuw.
Het verhaal begint in 1849 in Sint Petersburg wanneer Alexander von Wrangel Dostojevski voor het eerst ziet. Een uiterst dramatisch moment. Alexander zit nog op school als hij een groep arrestanten op weg naar het vuurpeloton voorbij ziet komen. Onder hen Fjodor Dostojevski, toen al een schrijver wiens werk Alexander bewonderde. Dostojevski ontloopt de zwaarste straf, maar krijgt jaren dwangarbeid in Siberië opgelegd. Alexander wordt later benoemd tot officier van justitie in Semipalatinsk, een stadje in het zuidwesten van Siberië. Daar ontmoet hij Dostojevski, die dan net is vrijgekomen uit het strafkamp. Tussen Alexander en de twaalf jaar oudere Fjodor ontstaat een hechte vriendschap.
Jan Brokken brak bij het grote publiek door met De Vergelding, over de oorlog in het plaatsje Rhoon, maak ook met zijn eerdere boeken had hij succes: Het huis van de Dichter, Baltische Zielen en Mijn kleine waanzin.

Aanvang is 20.00 uur en de toegang 10 euro. Reserveren via info@boekhandelblokker.nl en 023-5282472 of via Casca/De Luifel 023-5483828.

Foto: Merlijn Doomerik.