Schrijfactie Amnesty focust dit jaar op jongeren

Heemstede – De groep Haarlem e.o. van Amnesty International doet ook dit jaar weer mee aan de internationale schrijfmarathon Write for Rights. Van donderdag 28 november tot en met dinsdag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, worden op verschillende locaties in Haarlem en omstreken zoveel mogelijk brieven geschreven naar regeringen in de wereld die mensenrechten schenden. Dit jaar is er speciale aandacht voor jongeren.

Het idee achter Write for Rights is dat een lawine aan brieven en kaarten indruk maakt en autoriteiten dwingt mensen eerlijker te behandelen, zo meldt de Amnestygroep. De afgelopen jaren heeft Write for Rights geleid tot bescherming of vrijlating van een aantal mensen voor wie werd geschreven. Dit jaar focust de schrijfactie zich op tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte.

Het overzicht van alle schrijflocaties in Haarlem e.o. laat zien dat Write for Rights in deze regio op donderdag 28 november van start (19u.-20u.) gaat in het stadhuis van Heemstede. In de twaalf dagen die volgen is iedereen van harte welkom om ook een vuist te maken tegen onrecht, door op een van de locaties de pen ter hand te nemen en brieven en kaarten te schrijven of te ondertekenen. Andere data en locaties in Heemstede en Bennbroek zijn: zaterdag 30 november van 11.30-13u. in Trefpunt Bennebroek, dinsdag 3 december van 13-17u. in De Luifel, vrijdag 6 december in de Pauwhof Heemstede van 9.30-12.30u. en op zaterdag 7 december in de Bibliotheek Heemstede tussen 10u.-12u.

Haarlem Sámen op 30 november

Zonder de andere data en locaties tekort te willen doen, is de schrijfactie op zaterdag 30 november bij Haarlem Sámen (Gedempte Oude Gracht 20 in Haarlem) bijzonder. Van 13.00 tot 17.00 uur kan dan geschreven worden met live muziek op de achtergrond. Daarnaast vertoont Amnesty International korte films over het nut van de schrijfacties en verzorgt het Uyghur Cultuur en Informatie Centrum een informatiestand over de mensenrechtensituatie in West-China. 

Afsluiting met fakkeltocht op 10 december

Write for Rights in Haarlem e.o. eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. De Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22, Haarlem) is dan om 16.45 uur het startpunt van de fakkeltocht die Amnesty Haarlem jaarlijks organiseert om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor mensen in onrechtvaardige situaties. Na terugkeer rond 17.30 uur is er in de Lutherse Kerk een Amnesty International-stand. Daarnaast spreken een kinderrechter, een advocaat en betrokken jongeren over het thema ‘Dertig jaar Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ en wordt als klap op de vuurpijl bekend gemaakt hoeveel brieven en kaarten er dit jaar in totaal in Haarlem e.o. zijn geschreven in Write for Rights-verband.  

Foto: Amnesty Groep Haarlem.