‘Schilderijen die historische onjuistheden bevatten’

Het nieuwe nummer van HeerlijkHeden, het kwartaaltijdschrift van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is zojuist verschenen. Mevrouw Van Lennep die een helder glaasje duinwater drinkt en verzucht dat ze dat ook zo graag in Amsterdam zou willen. Dat is de bekende anekdote, maar de werkelijkheid is anders. Er blijkt een vergeten initiator van het Waterleiding Bedrijf (1852) te zijn die evenveel erkenning verdient als Jacob van Lennep. Een jubileum dat groots gevierd zal worden is ‘200 jaar Hageveld’. De huidige school heeft z’n wortels in Driehuis. Hillebrand de Lange blikt terug op de rijke geschiedenis waar Hageveld zo trots op is. Nog een jubileum, maar dan 100 jaar, wordt het hele jaar gevierd door Restaurant Landgoed Groenendaal. U leest over de jaren dertig en veertig van het Verversingshuis, zoals het restaurant toen bekendstond.

Het Oude Slot in Heemstede is in de loop der eeuwen talloze malen afgebeeld, maar nogal wat oude prenten en schilderijen bevatten historische onjuistheden. Bij het vergelijken van al die afbeeldingen is het motto: zoek de verschillen. Moerbalken en kinderbinten, klezoren en korbelen, dat zijn geen woorden die we dagelijks gebruiken. Maar de restauratiearchitect van het Wapen van Heemstede legt het haarfijn uit. Hij was verrast dat er veel meer historische elementen bewaard zijn dan vooraf verwacht was. Met het Adresboek Heemstede-Bennebroek 1918-1919 dat onlangs ter veiling kwam heeft de vereniging een nieuwe schat aan informatie tot haar beschikking gekregen. Bennebroek wordt eruit  gelicht. In het blad de complete lijst van alle adressen, met naam en beroep van het hoofd van het huishouden. Een mooi beeld van het dorp dat in 1918 tegen de 1200 inwoners telde.

In dit nummer verder een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Erfgoedprijs 2017 en een voorlopig overzicht van de activiteiten van de HVHB in 2017. Meer info op www.hv-hb.nl. Losse nummers van HeerlijkHeden kosten 4,95 euro, verkrijgbaar bij de boekhandels.