Reddingsbrigade Nederland heeft de eindbalans opgemaakt van de zomer van 2017. In totaal kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade deze zomer 3.810 keer in actie. In 176 gevallen was er sprake van een reddingsactie uit een levensbedreigende situatie. Zonder hulp van de Reddingsbrigade hadden deze mensen het waarschijnlijk niet overleefd. Er waren 15 dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van een zwemrecreatie ongeval in open water.
Het totaal aantal hulpverleningen uitgevoerd door de vrijwilligers van de Reddingsbrigade lag deze zomer, mede door het matige zomerweer, lager dan andere jaren. De hulpverleningen die werden verricht waren vaak wel heftig van aard. Door sterke wind en stromingen kwamen veelvuldig mensen in de problemen die uit het water moesten worden gehaald. Gelukkig kwam voor velen de hulp op tijd, maar bij een aantal gevallen mocht de inzet van de Reddingsbrigade helaas niet meer baten. Dit is niet alleen tragisch voor de directe omgeving van het slachtoffer, maar heeft ook grote impact op de hulpverleners.
De Reddingsbrigade is dankbaar maar vooral trots op de vrijwilligers die zich ook deze zomer weer hebben ingezet. Dankzij de inzet van de vrijwillige lifeguards afgelopen zomer op de stranden, bij recreatiegebieden en tijdens verschillende evenementen zijn veel mensen geholpen. Daarnaast hebben de lifeguards vele preventieve acties uitgevoerd om nog meer ongelukken te voorkomen en Nederland veilig van het water te kunnen laten genieten.
Reddingsbrigade Nederland maakt zich nu op voor haar 100-jarig jubileum. Zaterdag 16 september zal dat worden gevierd met een bijzondere dag op attractiepark Duinrell in Wassenaar waar de Reddingsbrigade laat zien wat de Reddingsbrigade doet. Zijne Majesteit de Koning zal bij die gelegenheid het 1e jubileumboek ‘De redder in nood’ over de geschiedenis van 100 jaar Reddingsbrigade Nederland in ontvangst nemen.