Programma ‘Het Familiediner’ doet Heemstede aan

In de beste families is weleens bonje en meestal komt het vanzelf wel weer op zijn pootjes terecht. Maar soms zijn de loopgraven te diep en komt de beroemde limousine van het EO-programma ‘Het Familiediner’ om de hoek kijken. En dat gebeurde op 1 maart jl. De witte ‘Sorry-limo’ reed af en aan tussen de Belle van Zuylenlaan, Sportparklaan en Restaurant Landgoed-Groenendaal in Heemstede. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de bewuste aflevering op het scherm komt. Op een maandag, dat is zeker, aangezien NPO1 dan (om 22.10 uur) de Familiediners uitzendt.

Ook dit seizoen trekt  Bert van Leeuwen, die Het Familiediner voor het 14e seizoen presenteert, namens de Evangelische Omroep met de Sorry-limo kriskras het land in om mensen op straat te helpen met het oplossen van kleine en grote familieproblemen. Voor het nieuwe seizoen was afgelopen dinsdag Restaurant Landgoed-Groenendaal dus het strijdtoneel voor een nieuw seizoen van Het Familiediner. Van Leeuwen vertelt dat gezien de vele aanmeldingen elk jaar er genoeg mensen zijn die iets goed te maken of recht te zetten hebben met een ander. “En elke uitzending weer genieten we als de ergste kou eenmaal uit de lucht is.” Van Leeuwen vertelt verder dat er meestal niet veel voor nodig is om een familieband of vriendschap te verbreken. “Vaak worden op het oog kleine dingetjes door miscommunicatie volledig uit hun verband gerukt en is de weg terug vol hiaten en drempels.” Hoe langer het duurt des te groter is de verwijdering en durven mensen de eerste stap gewoonweg niet meer te zetten. Je moet echt een horde over om elkaar na lange tijd weer onder ogen te komen.” Met het Familiediner willen we laten zien hoe belangrijk de eerste stap is om de ergste wind uit de zeilen te nemen besluit Van Leeuwen.

Van Leeuwen zet elke aflevering alles op alles om samen met een familielid, de ‘aangever’, een verbroken familieband herstellen. “Het is echt een uitdagende en spannende dag voor alle betrokkenen, want tot op het laatste moment blijft onzeker of de ruziemakers in de limousine stappen om elkaar na lange tijd elkaar weer eens te ontmoeten. Pas als de deur van de auto opengaat, weten wij en de kijkers of het gelukt is.” Willeke Bosch, redacteur van Skyhigh TV vertelt dat beide families, die vanwege privacy redenen niet met hun naam in de krant willen, afkomstig zijn uit Lisse en Hoofddorp. “We kiezen altijd voor een centrale plek en Heemstede lag mooi in het midden.”

Erwin Brandt.

 

Bij de foto: Willeke Bosch begeleidt de kinderen van één familie in de Sorry-limo naar Landgoed-Groenendaal (Foto PR).